4 Kasım 1979 günü İranlı bir grup üniversite öğrencisi Tahran'daki Amerikan elçiliğini bastı ve o günden sonra iki ülke arasında hiçbir şey eskisi gibi olmadı... O günü gösteren fotoğraflardan biri ise bugün bile tartışma konusu olmayı sürdürüyor... İddialara göre baskını yapanların arasında İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'da vardı...
İran İslam Devrimi'nin hemen sonrasıydı. Başkent Tahran'da bulunan Amerikan Büyükelçiliği İran'ın yeni lideri Ayetullah Humeyni'ye bağlı militanlarca işgal edildi.
İşgalin sebebi kimi çevrelere göre dönemin İran Başbakanı Mehdi Bezirgan ile Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı'nın birlikte çektirdikleri fotoğraftı. Amerikan elçiliğini basanların çoğunluğuysa üniversite öğrencisiydi.
İranlı militanlar büyükelçiliği tam 444 gün boyunca işgal ettiler. 52 elçilik çalışanı bir buçuk yıl boyunca o binada esir kaldı. Amerika'nın hiçbir diplomatik girişimi başarı sağlamadı. Hatta Amerika elçilik çalışanlarını kurtarmak için askeri operasyon bile düzenledi. Ancak ABD bu operasyonda 8 askerini kaybetti.
İran Amerikalı esirleri 20 Ocak 1981 günü serbest bıraktı. Tarih aslında biraz manidardı. O gün Amerika'nın yeni başkanı Ronald Reagan yemin ediyor, Amerika'nın başına geçiyordu.
İran'ın elçilik işgali iki ülke arasındaki tüm ilişkileri yok etti. Ancak bir fotoğraf vardı ki bugün hala tartışma konusu. İddialara göre o gün büyükelçiliği basan İranlı militanlardan bir tanesi, bugünün İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'dan başkası değildi.
O fotoğraftaki öğrencinin Ahmedinejad olduğu konusunda özellikle rehin alınan Amerikalılar ısrarcıydı. Rehinelerden Albay Chuck Scott "Bu o adam buna hiç kuşku yok derken, baskını yapan öğrencilerden gazeteci Abbas Abdi'yse "Ahmedinejad hiçbir zaman o grubun üyesi olmadı. Baskında da yoktu" dedi.
Fotoğraftaki Ahmedinejad mı?
Tahran'daki Amerikan büyükelçiliği binasını basan grubun içerisinde Ahmedinejad'ın da olduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü.