Fransa'da Muhalif Milletvekillerinden 'Ayrilikçilik' Yasa Tasarisinin 'Müslümanlari Asagiladigi' Yorumu

Fransa’da, "ayrilikçilik" olarak bilinen "Cumhuriyet Yasalarina Saygiyi Güçlendiren Prensipler" yasa tasarisinin Ulusal Meclis'te yeniden ele alindigi oturumlarda muhalif milletvekilleri, tasarinin ülkedeki Müslümanlari asagiladigi yorumunda bulundu.

Adi önce "Islamci ayrilikçilikla mücadele" olarak duyurulan, tepkiler üzerine degistirilen tartismali tasariya iliskin Ulusal Meclis'te yapilan görüsmelerde, solcu Boyun Egmeyen Fransa (LFI) milletvekili Alexis Corbiere, yaptigi konusmada, Müslümanlarin kendilerini muhatabi olmadiklari bir tartismaya çekilmis hissettiklerini belirtti.

Fransa'nin milyonlarca Müslüman vatandasinin tasariyi savunan milletvekillerinin karanlik arzularinin takintisi olmaktan biktigini vurgulayan Corbiere, "Tasaridan faydalanarak, bir kez daha her seyi bir dine yüklemeyin ve bununla beraber milyonlarca Müslüman vatandasimizi kirarak asagilamayin." ifadesini kullandi.

LFI lideri ve milletvekili Jean-Luc Melenchon da tasarinin Müslümanlari hedef göstermek adina hazirlandigini söyledi.

Melenchon, tasarinin ancak milyonlarca iyi insanin (Müslümanlarin) kendini asagilanmis hissetmesiyle sonuçlandigi degerlendirmesinde bulundu.

Sosyalistler grubundan milletvekili Lamia El Aaraje ise Ulusal Meclis'te yasaklayan, kisitlayan ve ötekilestiren bir tasarinin tartisildiginin altini çizdi.

Aaraje, milletvekillerine, "Sizce laiklik adina fanatizm ve köktendincilikle degil de bir dine karsi mi mücadele edilmeli mi?" sorusunu yöneltti.

Avrupa'nin en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Fransa'da, Senatoda, okul gezilerinde ögrencilere refakat eden annelerin, 18 yasindan küçük kiz çocuklarinin kamuya açik alanlarda basörtüsü takmasini, havuzlarda tesettür mayo giyilmesini ve resmi spor müsabakalarinda basörtüsü kullanilmasini yasaklama gibi maddeler eklenerek 13 Subat’ta kabul edilen yasa tasarisi, 2 Haziran'da Ulusal Meclis’te ikinci kez görüsülmeye baslanmisti.

Tasari, Müslümanlari hedef aldigi ve ötekilestirdigi gerekçesiyle Birlesmis Milletler basta olmak üzere uluslararasi toplum ile sivil toplum kuruluslari tarafindan elestiriliyor.

Yasa tasarisi açiklandigindan bu yana, ülkede cami ve mescitlere yönelik saldirilar artis gösterdi. Bazi camiler kundaklanirken, bazilarinin duvarlarina Islamofobik yazilar yazildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile