Fransa'da tarihi karar

Fransa'da tarihi karar

Fransa Anayasa Konseyi, Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayı iptal etti.

Fransa Anayasa Konseyi, soykırımların inkârını suç sayan yasa tasarısının anayasaya uygun olmadığına hükmetti. Böylece, Türkiye ile Fransa arasında krize neden olan yasa tasarısı da düşmüş oldu.

Konsey'den yapılan açıklamada, yasa tasarısının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtildi. Konsey açıklamasında, 'Bu nedenle Konsey, tasarının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiştir 'dedi.

Açıklamada ayrıca, ''Konsey, yasa yapıcıların kendilerinin kabul ettiği ya da suç olarak tanımladığı olguların... varlığına karşı çıkanların cezalandırılması halinde yasa yapıcıların ifade özgürlüğüne konusunda anayasaya aykırı bir eylemde bulunmuş olduklarına hükmetmiştir 'denildi.

Ancak Konsey, gerekçeli kararında, 2001 yılında kabul edilen ve 1915 olaylarının 'soykırım 'olarak kabul edilmesini öngören yasaya değinmedi ve böylece söz konusu kanunun tartışmaya açılması riskini de ortadan kaldırdı.

Ulusal Meclis ve Senato 'da kabul edildikten sonra, geçtiğimiz ay 65 milletvekili ve 77 senatörün imzasıyla Anayasa Konseyi 'ne götürülen 'soykırımların inkârını suç sayan 'yasa tasarısı böylece iptal edilmiş oldu. İtirazda, yasanın Fransız Anayasası 'nın 34 'üncü maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 'nin 10 'uncu maddesiyle garanti altına alınan 'ifade özgürlüğüne aykırı 'olduğu iddia edilmişti.

Başkanlığını eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre 'nin yürüttüğü 11 üyeli Anayasa Konseyi'nin gerçekleştirdiği oylamaya sekiz üye katıldı.

Üyelerden Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri; eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da hafızasını kaybettiği ve hukuken ceza aldığı için oylamaya katılmadı.

Konsey üyeleri bugünkü oturumda, inkâr yasasını hem biçim, hem de esastan anayasaya uygun olup olmadığını inceledi.

TÜRKİYE KARARDAN MEMNUN

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi Ömer Çelik, Türkiye'nin bu kararın ardından Fransa 'ya yönelik ikinci tur yaptırımları uygulama yoluna gitmeyeceğini söyledi.

NTV televizyonuna konuşan Çelik, 'Fransız hükümeti tasarıyı başka bir koldan tekrar gündeme getirmeye çalışırsa, aynı gerginlik devam edecektir 'dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da kararın olduğunu vurgulayarak, Konsey üyelerini tebrik etti. Davutoğlu, yasanın tekrar gündeme getirilmesinin 'vahim bir hata 'olacağını da sözlerine ekledi.

Ayrıca Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, tasarının iptal edilmesinin 'memnuniyetle karşılandığı 'belirtildi.

SARKOZY 'YENİ YASA ÇIKARIRIM 'DEMİŞTİ

Fransız parlamenterlerin başvurusunun ardından Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Taslak, Fransa Anayasası'ndan dönerse yeni yasa çıkarırım” diyerek, Meclis'te tartışmalara yol açmıştı.

Ancak, bu tarz bir girişimin krizi derinleştireceği gerekçesiyle yapılma olasılığını düşük görenler de var.

Ayrıca, yasa tasarısını reddeden Konsey'in gerekçelerine bağlı olarak, bundan sonra benzer bir yasanın Meclis 'te gündeme gelebilmesi için, önce Anayasa 'da değişiklik yapmak gerekiyor.

Sarkozy 'nin açık destek verdiği yasa, Aralık ayında Meclis'te ve Ocak ayında Senato'da oylanmıştı. Yasa tasarısı, soykırımı inkâr eden kişilerin 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılmasını öngörüyordu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK

Fransa'da yasama yılı gelecek ay Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle sona eriyor. Ardından da haziranda parlamento seçimleri var. Parlamento bir daha Eylül ayında yeniden toplanacak.

Yasa teklifi, Fransa'da 'Ermeni soykırımı 'nın varlığını inkar edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası öngörüyordu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile