Fransa'da Tartismali Covid-19 Asi Kartina Yönelik Yasa Tasarisi Meclis'ten Geçti

Fransa’da Covid-19 saglik kartini asi kartina dönüstürecek yeni yasa tasarisi, Ulusal Meclis’te kabul edildi.

Fransa’da korona virüsün Omicron mutasyonun karsi önlemler arttiriliyor. Ulusal Meclis’te 3 gün süren tartismalarin ardindan Covid-19 saglik kartini asi sertifikasina dönüstürecek yasa tasarisi, sabah saatlerinde onaylandi. Tasari, 93’e karsi 214 oyla kabul edildi. Tasariya hayir oyu verenlerin çogu asiri sag ve asi sol kanattaki milletvekillerinden olusurken, Fransiz medyasi Cumhurbaskani Emmauel Macron’un asi yaptirmayanlara yönelik sert açiklamalarinin da oylamaya etki ettigini belirtti.

Yasa tasarisi, simdi Senato’nun onayina sunulacak. Asi kartinin 16 yas üstü için geçerli olmasi planlaniyor.

Hükümetin 15 Ocak’a kadar yasalasmasini hedefledigi tasariya göre kafe, restoran, sinema, tiyatro ve müze gibi alanlara girislerde sadece asilarin tamamlandigini gösteren belge sunulacak ve böylece negatif test sonucu artik geçerli olmayacak.

“Asisini yaptirmayanlarin canini çok sikmak istiyorum" demisti

Fransa Cumhurbaskani Macron, Le Parisien gazetesine yaptigi açiklamasinda, asisini yaptirmayan üzerinde sosyal hayati kisitlayip baski kurduklarini belirterek, “Asisini yaptirmayanlarin canini çok sikmak istiyorum. Bunu sonuna kadar yapmaya devam edecegiz. Strateji bu. Onlari cezaevine göndermeyecegim, zorla asi yaptirmayacagim. Ama 15 Ocak’tan itibaren restorana gidemeyeceksiniz, artik (kafede) kahve içemeyeceksiniz, tiyatroya ve sinemaya gidemeyeceksiniz" ifadelerini kullanmisti. Macron’un açiklamalari dün Ulusal Meclis’te muhalif kanadin tepkisini çekmis, Covid-19 asi kartina yönelik yasa tasarisi görüsmeleri durdurulmustu.

Fransa’da dün 332 bin 252 yeni korona virüs vakasi tespit edilmesiyle ülkede salginin baslangicindan bu yana günlük en yüksek vaka sayisi kayitlara geçmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile