Fransa'da Yıllarca Kölelik Yaptırıldı

Mali’den babasının yardımı ile 2000 yılında Paris’e “iyi bir eğitim görmesi” için gönderilen ve boş vakitlerinde kaldığı akrabasına çocuk bakımında yardım edecek olan 13 yaşındaki Fatou yıllarca akrabası tarafından köle olarak kullanıldı.

Bugün 31 yaşında olan genç kadın 13 yaşında geldiği evde 18 yaşına kadar köle olarak kullanıldı. Güzel bir gelecek ümidiyle Fransa’ya yollanan küçük kız evin 7 çocuğu okula giderken evde kalıp temizlik, yemek yapımı gibi işlerde çalıştırıldı.

“Burada oturmak yok, iş var”

Yıllarca sabah 6’da kalkıp çocukların kahvaltılarını hazırlayıp okula yollayan genç kız evin alışveriş ve yemek görevini de yerine getiriyordu. Yıllarca tek bir sofrayı bile paylaşmadıklarını dile getiren Fatou, “Kalan artıkları yiyordum” dedi.

Bazı günler ceza olarak iki gün boyunca aç bırakıldığını söyleyen genç kadın “Hanımım sürekli beni gözetiyordu, tuvalet için bile bazen izin almam gerekiyordu” ifadelerini kullandı. Haftada 2 gün duş hakkı olduğunu söyleyen Fatou, sünger bir yer yatağında yatıp çoğu kez de şiddet gördüğünü dile getirdi. 15 yaşından beri işkence gördüğünü söyleyen Fatou’nun vücudunda elektrik teli ve sopalarla uygulanmış şiddet izleri bulunuyor. Ülkeye giriş için kullandığı pasaportu elinden alan evin işkenceci hanımı genç kız evden kaçana kadar 5 yıl boyunca özgürlüğünü kısıtlamış. Ailesiyle tüm bağı kesilen Fatou, “5 yılda bir veya iki kez babamla telefonla görüşebildim” ifadesinde bulundu.

Bir komşunun desteği sayesinde arada sırada çıkıp Fransızca dersi almasına müsaade edilen genç kız tanıştığı bir arkadaşının desteğiyle evden kaçıp bir yıl sonra “Modern Köleliğe Karşı Komite” (CCEM) yardımı ile şikayette bulundu. Yıllar sonra görülen mahkemede şimdi 31 yaşında olan Fatou’ya işkence eden ve köle olarak kullanan 50 yaşlarındaki akrabasına 15 yıl ertelemeli hapis ve 6 bin avro para cezası istendi, dava Şubat ayına ertelendi.

Öte yandan, hayatını yeniden kuran Fatou’nun mutlu olduğu, bir kreşte çalıştığı ve 2 çocuğu olduğu öğrenildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile