Fransa’daki Helal Gıda Fuarı, “Helal Et” Tartışmalarının Gölgesinde Kaldı

Fransa’da düzenlenen helal gıda fuarı seçimlerde sık sık gündeme gelen ‘’helal et’’ tartışmalarının gölgesinde geçti.

Önceki yıllara oranla oldukça sakin geçen fuarda katılımcılar helal gıdanın seçimlere malzeme yapılmasına tepki gösterdi. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Helal Gıda Fuarı’nın Kurucu ve Yöneticisi Antoine Bonnel, tartışmaların sektörün gerçekleriyle hiçbir alakasının olmadığını vurguladı.

Fransa’nın başkenti Paris, 9. Helal Gıda Fuarı’na en sahipliği yaptı. Fuar, cumhurbaşkanı adayları arasında son dönemde yaşanan ‘’Helel kesim’’ tartışmalarının gölgesinde gerçekleşirken, katılımın ise geçen yıllara oranla oldukça düşük olduğu belirtildi. 4 bin metre karelik alanda 120 şirket ürünlerini sergilerken, fuara katılan şirketlere ilk kez helal sertifikası sahibi olmaları zorunlu hale getirildi.

Fransa’da 5,5 milyar euroluk pazar payına sahip ve her yıl yüzde 10 büyüyen helal sektörü birçok büyük firmanın dikkatini çekiyor. Avrupa’da 6 milyon nüfusla en çok Müslüman’ı barındıran ülke olan Fransa, sektörde Avrupa'nın da en büyüğü olma konumunu sürdürüyor.

Helal Gıda Fuarı’nın Kurucu ve Yöneticisi Antoine Bonnel, helal gıdanın giderek büyüyen bir sektör olduğun belirtti.

Bonnel, süpermarketlerde de helal ürünlerin önemli yere sahip olmaya başladığına dikkat çekti.

Son dönemde cumhurbaşkanı adayları arasında yaşanan helal et polemiğini değerlendiren Bonnel, bunun tamamen politik kaygılardan gerçekleştiğinin söyledi.

Helal ürün sektörün Fransa’ya çok iyi entegre olduğunu belirten Bonnel, aksine helal gıdanın ayrıştırıcı unsurların değil birlikteliğin sembolü olduğunu savundu. Fransa’daki helal sektörün Avrupa’ya da örnek olduğuna değinen Antoine Bonnel, bu konumda Almanya İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerin çok önünde olduklarının altını çizdi. Bonnel, Müslüman halkın helal ürün hassasiyetinin, farklılıktan ziyade Fransız toplumunun çeşitliliğini artırdığına vurgu yaptı.

Fransa’da kesilen etleri kontrol edip helal sertifikası verme yetkisine sahip Achadada gurubunun başındaki isim Yusuf Mukadam ise 3 senedir mezbahanelerde kesilen tavuk ve sığır etlerinin helal olup olmadığını kontrol ettiklerini belirtti.

Mukadam, son dönemde bu konuda yaşanan tartışmaların üzücü olduğu açıklamasında bulundu. Helal et ile ilgili tartışmaların oyunun bir parçası olduğunun altını çizen Mukadam, politikacıların oy kazanmak için bu tür açıklamaları tercih ettiğini belirtti.

Fuarda yer alan Türk şirketi Sevilog’un sahibi Murat Güldal, seçim sürecinden dolayı bu seneki katılımın geçen seneye oranla daha düşük olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Nicoloas Sarkozy’nin aşırı sağın oyunu alabilmek için Müslümanlara karşı negatif tavır sergilediğini ve bunun da çok üzücü bir durum olduğunun altını çizdi.

Helal gıda toptancılığı yapan Öz-Pa şirketlerin yönetim kurulu başkan Hakan Çetin de “70’lerden beri Fransa’ya yerleşmiş toplumu bu tartışmaların içine çekmenin siyasi bazı amaçlar gütmekten başka bir amacı olamaz.” diye konuştu.

Helal kesimlerin sık sık cumhurbaşkanı adayları tarafından gündeme getirildiğini belirten mezbahane sahibi Gürsel Ali Ahmet de tartışmaların hiçbirinin doğruluk payı olmadığını söyledi.

Ahmet, helal kesimin çok daha masraflı olduğunu belirterek, “Helal kesim yapıldığı zaman saatte 7 hayvan kesilebilirken diğer şekilde bu sayı 20-30’a çıkar.” diye konuştu.

Fransa’da 22 Nisan ve 6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi adaylar ''helal'' konusunu gündemde tutmaya devam ediyor. Aşırı sağcı parti adayı Marine Le Pen, Paris bölgesinde kesilen etlerin çoğunluğunun helal kesim olduğunu iddia etmiş helal kesim tarzının da ‘’zalimlik’’ olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de okullarda helal et uygulamasının çoğulculuğa aykırı olduğunu öne sürmüştü .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile