Genel Kurul'da tasarının değiştirilmiş haline ilişkin oylamada 229 "evet", 44 "hayır" oyu kullanıldı.
İktidardaki Sosyalist Parti senatörleri tasarının Ulusal Meclis'e sunulan ilk halinin üzerinde önemli değişikliklere gidildiği gerekçesiyle oylamaya katılmadı. Fransa'da Ulusal Meclis'te sol partiler, Senato'da ise sağ partiler çoğunluğa sahip.
Sosyalist hükümet, bazı sol eğilimli milletvekillerinin tepkisini göz önüne alarak, Ulusal Meclis'teki oylama öncesi Fransa Anayasası'nın 49. maddesinin 3. fıkrasının işletilmesini kararlaştırmış ve oylama yapılmadan tasarının Ulusal Meclis'te kabulünü sağlamıştı.
Tasarının ilk hali Senato'da değiştiği için Ulusal Meclis ve Senato'nun yedişer üyesinden oluşan karma parlamenter komisyon 3 Haziran'da ortak bir metin üzerinde uzlaşmaya çalışacak. Uzlaşma olmaması halinde Ulusal Meclis'te tasarı tekrar oylanacak.
Siyasi gözlemciler karma komisyonda bir uzlaşma beklemiyor. Bu durumda Ulusal Meclis tasarı ile ilgili son sözü söyleyecek.
Hükümetin, tasarının oylama yapılmadan Ulusal Meclis'ten geçmesine olanak tanıyan anayasa fıkrasını işletmesi muhalefetin sert tepkisine yol açmıştı. Muhalefetteki sağ partiler, anayasaya göre ilgili fıkranın işletilmesi karşısında gensoru önergesi verme kararı almış ancak gensoru az bir farkla reddedilmişti. Gensoru kabul edilseydi hükümet istifa etmek zorunda kalacak ve tartışma yaratan yasa tasarısı rafa kalkacaktı.
- Tartışmalı tasarı
Ekonomi ve Maliye Bakanı Emmanuel Macron tarafından hazırlanan 200 maddelik tasarı için Ulusal Meclis'in Genel Kurulu'ndaki tartışmalarda 3 binin üzerinde değişiklik önergesi sunulmuştu.
Yasa tasarısının medyada öne çıkan kısmını ise turistik yerlerdeki iş yerleri ve mağazaların hafta içi ve pazar günleri geç saatlere kadar açık kalması oluşturuyor.
Tasarı, noter ve haciz memurlarının çalışma koşullarının düzenlenmesi, iş mahkemelerinin görev alanları ile ilgili düzenleme, ehliyet alımındaki kuralların basitleştirilmesi, şehirler arası otobüs hatlarının düzenlenmesi gibi birbirinden farklı alanları da kapsaması nedeniyle "torba yasa tasarı" olarak değerlendiriliyor.
Son kamuoyu yoklamaları da seçmenin yüzde 40'ının yasa tasarısı konusunda kararsız olduğunu ortaya koyuyor.
Ekonomik büyümenin sağlanamaması ve ülkede artan işsizlik oranı ile AB Komisyonu'nun da tepkisini çeken bütçe açıkları, Sosyalist Parti Hükümeti'nin en fazla sorun yaşadığı konuların başında geliyor.
Fransa'daki Tartışmalı Torba Yasa Tasarısı
Fransa'da hükümetin sunduğu, çalışma hayatında önemli düzenlemeler öngören torba yasa tasarısı, Senato Genel Kurulu'nda değiştirilerek kabul edildi.