Fransa'dan PYD'ye Eleştiri

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Fries: 'PYD'nin, Halep'in kuzeyinde yer alan birçok yerleşim yerinde Suriye rejimine muhalif gruplara karşı pozisyon almak için, rejim tarafından Rusya'nın desteğiyle yürütülen operasyonların yarattığı kargaşadan faydalanması üzücü' 'Türkiye’yi (Suriyeli sığınmacılar konusunda) çabalarını devam ettirmesi konusunda teşvik ediyoruz ve bu yönde kendisine eşlik etmeye hazırız' 'Türkiye bugün Fransa için kaçınılmaz bir ortaktır'.

FUAT KABAKÇI - Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, PYD’nin, Halep’in kuzeyinde yer alan birçok yerleşim yerinde Suriye rejimi tarafından Rusya’nın desteğiyle yürütülen operasyonların yarattığı kargaşadan faydalanmasının 'üzücü' olduğunu söyledi.

Büyükelçi Fries, Fransa-Türkiye ilişkilerini ve bölgesel konuları AA muhabirine değerlendirdi.

Fries, Fransa'nın Suriye ve Irak'ta DAEŞ'e karşı savaşan ve aralarında Kürtlerin de bulunduğu ılımlı muhalifleri desteklediğini ve bu çerçevede Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğüne bağlı kaldığını belirterek, 'Fransa, Türkiye'nin sınır güvenliğinin korunmasına saygı duyuyor. Bu yüzden Fransa, 17 Şubat'ta Ankara'daki güvenlik güçlerine yapılan saldırı gibi Türkiye'ye karşı yapılmış her türlü terör saldırısını her zaman güçlü şekilde kınadı. Türkiye, doğal olarak terörizme karşı mücadelede Fransa'nın desteğine güvenebileceğini biliyor' diye konuştu.

'PYD'nin, Halep'in kuzeyinde yer alan birçok yerleşim yerinde Suriye rejimine muhalif gruplara karşı pozisyon almak için, rejim tarafından Rusya'nın desteğiyle yürütülen operasyonların yarattığı kargaşadan faydalanması üzücü' ifadesini kullanan Fries, şöyle devam etti:

'Suriye’nin bütünlüğünün korunması taraftarıyız ve dolayısıyla bu ülkenin, etnik veya mezhepsel olarak herhangi bir bölünme perspektifine Türkiye gibi karşıyız. Tıpkı Ankara gibi Paris de bir geçiş sürecinin başlamasının hemen akabinde Beşşar Esad’ın gitmesini arzu ediyor. Zira halkının celladı olmuş bir Esad onun için hiçbir şekilde bir gelecek temsil edemez.'

Fransa'nın terör örgütü PKK'ya yönelik tutumuna da değinen Fries, PKK'nın Avrupa Birliği’nin (AB) terör örgütleri listesinde yer aldığını hatırlatarak, ülkesinin, örgütün 22 Temmuz'dan bu yana Türk topraklarında silahlı eylemlerine yeniden başlamasını kınadığını ifade etti.

Fries, ülkesinin 17 Şubat'ta Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik saldırı da olduğu gibi Türkiye'ye karşı yürütülen bütün terör eylemlerini kuvvetli bir şekilde kınadığına işaret ederek, Türkiye'nin, terörle mücadelede Fransa’nın desteğine güvenebileceğini bildiğini vurguladı.

- 'Türkiye göçmen akınını sınırlandırmak için önemli tedbirler aldı'

Suriyeli sığınmacılarla ilgili soruna da değinen Fries, şunları söyledi:

'Fransa, bugün topraklarında iki buçuk milyonu Suriyeli olmak üzere 3 milyon sığınmacıyı ağırlayan Türkiye tarafından ortaya konulan hatırı sayılır çabayı takdir ediyor. Bu haliyle Türkiye, dünyada en fazla mülteci kabul eden ülke konumundadır. Türkiye, uçak veya gemiyle gelmek isteyen Suriyelilere vize uygulayarak, yine Suriyelilere bazı şartlar altında Türkiye’de çalışmalarına izin vererek ve Suriyeli çocukları eğitime kazandırarak, şimdiye kadar göçmen akınlarını sınırlandırmak üzere önemli tedbirler almıştır. Türkiye'yi çabalarını devam ettirmesi konusunda teşvik ediyoruz ve bu yönde kendisine eşlik etmeye hazırız.'

Fries, Türkiye'nin tüm Avrupa'yı sarsan sığınmacı krizi gibi bölgesel sorunların merkezinde yer aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

'Türkiye, bugün Fransa için kaçınılmaz bir ortaktır. Zira terörle mücadelede, Suriye trajedisine son vermek için çözüm arayışında, Türkiye ve tüm Avrupa’yı sarsan göçmen krizi gibi bizleri de doğrudan etkileyen bölgesel sorunların merkezinde yer alıyor. Üstesinden gelmemiz gereken bu ortak konular üzerinde birçok ortak görüşe sahibiz ve birlikte çok yakın bir işbirliği yürütüyoruz. Büyükelçi olarak rolüm, Fransa’nın tutumlarını anlatmak ve ülkelerimiz arasındaki işbirliğini daha fazla nasıl geliştireceğimizin yollarını aramaktır.'

Türkiye’den Yunanistan’a giden kaçak sığınmacı sayısının düşürülebilmesi amacıyla Brüksel’de karara bağlanan eylem planının süratle hayata geçirilmesini arzu ettiklerini vurgulayan Fries, tarafların taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

- Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci

Türkiye'nin AB sürecine destek verdiklerini kaydeden Fries, 'Fransa bu sürecin, Türkiye’nin daha fazla modernleşmeye, kalkınmaya ve demokratikleşmeye yönelik reform hareketlerine eşlik edecek çok önemli bir kaldıraç olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla şu veya bu faslın açılmasına prensipte hiçbir engelimiz bulunmuyor' şeklinde konuştu.

Türkiye-AB müzakerelerinin, iyi niyetle karşılıklı saygı ortamında devam etmesini arzuladıklarını belirten Fries, 'Bu sebepledir ki Kasım 2013’te 22. faslın, geçtiğimiz aralıkta ise 17. faslın açılmasını destekledik. Sürecin ne sonucu ne de takvimi ile ilgili peşin yargıya varmaksızın, gelecekte yapıcı ortaklar olmaya devam edeceğiz' dedi.

Büyükelçi Fries, Türkiye ve Fransa arasındaki siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin derin tarihi bağlara sahip olduğunu vurgulayarak, 'Türkiye hem tarihi hem kültürü bakımından hayranlık uyandıran bir ülke olmakla birlikte Fransa için stratejik bir ortaktır' ifadesini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile