Fransa Denizalti Projesinin Iptali Nedeniyle ABD Ve Avustralya Büyükelçilerini Geri Çagirdi

Fransa, Avustralya'nin kendisiyle imzaladigi denizalti projesini iptal ederek ABD ile anlasmasinin ardindan Washington ve Canberra Büyükelçilerini geri çagirdi.

Disisleri Bakanligi Jean-Yves Le Drian tarafindan yapilan basin açiklamasinda, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un talimatiyla Fransa'nin Washington ve Canberra Büyükelçilerini danismak amaciyla acilen geri çagirma karari aldiklari belirtildi.

Bu istisnai kararin 15 Eylül'de Avustralya ve ABD tarafindan yapilan açiklamalarin ciddiyetinden kaynaklandigi vurgulanan açiklamada, "Avustralya'nin Fransa ile 2016'dan bu yana sürdürdügü okyanus sinifi denizalti projesinin terk edilmesi ve ABD ile nükleer enerjili denizaltilara dair is birligini hedefleyen yeni bir ortaklik kuruldugu duyurusu, müttefik ve ortaklar arasinda kabul edilemez bir tutumdur. Bunun sonuçlari ittifaklarimiza, ortakliklarimiza ve Hint-Pasifik bölgesinin Avrupa için önemine dair anlayisimizi etkileyecektir." ifadelerine yer verildi.

ABD Baskani Joe Biden, Ingiltere Basbakani Boris Johnson ve Avustralya Basbakani Scott Morrison ile 16 Eylül'de düzenledigi çevrim içi basin toplantisinda, AUKUS adi altinda yeni bir güvenlik is birligi kuruldugunu ve bu kapsamda ABD ve Ingiltere'nin Avustralya ile nükleer enerjili denizalti teknolojisini paylasacagini duyurmustu.

AUKUS anlasmasinin devreye girmesiyle Avustralya, 2015'ten beri Fransa ile yürüttügü, maliyeti baslangiçta 43 milyar dolar olarak açiklanan, daha sonra 90 milyar dolara yükseltilen ve ülkede tartismalara yol açan Taarruz Denizalti Programi'ni durdurdugunu duyurmustu.

Bu duruma tepki gösteren Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ile Savunma Bakani Florence Parly, Avustralya hükümetinin Fransa ile denizalti programini durdurmasinin ve ABD ile nükleer denizalti insa etme konusunda anlasma kararinin is birligi ruhuna aykiri oldugunu açiklamisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile