Fransa Gündemine Türkiye Damgası

Fransa Milli Meclisi`nde dün kabul edilen "Ermeni soykırım iddialarını kabul etmeyenlerin cezalandırılması" ile ilgili yasa ve sonrasında da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları Fransa gündemini bir anda değiştirdi.

Bugün Fransa’daki birçok gazete ilk sayfasını Türkiye ile ilgili haberlere ayırdı. Meclisteki oylamadan sonra ilk açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise Türkiye`yi soğukkanlı olmaya davet etti.


Fransa`nın ünlü gazetesi Le Monde, "Fransa, Türkiye ilişkilerini gözden geçirecek" başlığıyla verdiği haberinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa`ya karşı açıkladığı yaptırımlara geniş yer ayırdı. Tasarının meclisten büyük çoğunlukla geçtiğinin altını çizen gazete; konuşmacıların, UMP Strasbourg Milletvekili Micheal Diffenbacher dışında yasayı destekleyen açıklamalar yaptığını belirtti

İktidar partisi UMP`ye yakınlığıyla bilinen Le Figaro gazetesi ise `Türkiye, Fransa’ya karşı kızgın" başlıklı haberinde, "Türkiye Fransa ile husumeti başlatıyor." ifadelerine yer verdi. Dışişleri Bakanı Alain Juppe`nin "Türkiye aşırı tepkiden kaçınmalı" çağrısına da yer veren gazete, Türk entelektüellerin tasarıdan duyduğu kaygıya dikkat çekti.


Sol eğilimli Liberation ise `Meclis oyluyor, Türkler gürlüyor` manşetini attığı bugünkü sayısında, Ankara`nın Paris`e karşı misilleme hazırladığını duyurdu. Gazete, ayrıca Fransa Milli Meclisi önünde dün gösteriye katılan Türklerle yaptığı röportajlara da geniş yer ayırdı.


Sarkoz`ye yakınlığıyla bilinen Le Point gazetesi ise "Erdoğan, Fransa`yı soykırımla tehdit etti" başlıklı haberinde Türkiye`nin Fransa`ya yönelik uygulamaya koyduğu yaptırımları sayfalarına taşıdı.


"FRANSA KİMSEYE DERS VERMİYOR"
Bu arada yasanın geçmesinden sonra Prag`da konuşan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Türkiye büyük bir ülke ve önemli bir uygarlığa sahip. Türk arkadaşlarımın inançlarına saygı duyuyorum ama onların da bize saygı duyması lazım." dedi. Sarkozy, Fransa`nın kimseye ders vermediğinin ama kimseden de ders almayacağını vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile