MAHMUT GELDI - Lübnanli uzmanlar, Fransa'nin ekonomik krize karsi reformlari hayata geçirecek yeni hükümeti kurma girisiminin basarisizlikla sonuçlanmasinin ardindan bu ülkedeki etkin rolünü korumak amaciyla "Uluslararasi Lübnan Ordusuna Destek Konferansi"na ev sahipligi yaptigini belirtiyor.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ile Beyrut Limani'ndaki patlamanin ardinda biraktigi yikimin daha da derinlestirdigi ekonomik kriz, tüm kurumlari etkiledigi gibi ülkenin kaoslara sürüklenmemesinin güvencesi olarak görülen orduyu da derinden etkiledi.
Terörle mücadele ve Suriyeli mülteciler gibi güvenlik ve siyasi basliklar adi altinda yillardan beri Lübnan ordusuna askeri teçhizat ve lojistik destek saglayan uluslararasi toplumun, Fransa'nin girisimi ve Birlesmis Milletlerin (BM) himayesinde bugün çevrim içi gerçeklestirecegi konferansta Lübnan ordusuna acil yardim toplamasi bekleniyor.
Lübnan'dan Basbakan Yardimcisi ve Savunma Bakani Zeyne Aker ile Genelkurmay Baskani Joseph Avn'in katilmasi beklenen konferansa, ABD, Rusya, Çin, Avrupa Birligi ülkeleri ve Körfez'deki Arap ülkelerinin katilim göstermesi öngörülüyor.
- Beyrut patlamasindan sonra orduya yüzlerce ton gida yardimi yapildi
Beyrut Limani'ndaki patlama ve sonrasinda yerel para biriminde yasanan çöküsün dogrudan maaslarina yansidigi ordu mensuplari, Türkiye basta olmak üzere birçok ülkeden gelen yardimlari aldi.
Patlamadan sonra Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) 200 bin dolar degerinde 260 ton gida, Fransa 50 bin dolar degerinde gida, Ürdün 40 ton, Fas 80, Kuveyt 40, Umman 120, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) 344 ton gidanin yani sira Misir, Irak ve Ispanya, Lübnan ordusuna çesitli yardimlarda bulundu.
Lübnan ordusunun maas, saglik, egitim ve diger hizmetler için yillik 100 milyon dolarlik bir bütçeye ihtiyaci oldugu tahmin ediliyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine konusan Lübnanli uzmanlar, ülkedeki siyasi güçlerin yerel ve uluslararasi alanda güvenini yitirdigi için uluslararasi toplumun orduya ilgi gösterdigi, bu girisime öncülük eden Fransa'nin ise Lübnan'daki etkin rolünü korumaya çalistigi degerlendirmesinde bulunuyor.
- "Fransa'nin Lübnan'daki nüfuzunu canlandirma emelleri var"
Lübnanli siyasi analist Munir er-Rabih, Fransa'nin geçen yil agustosta baslattigi girisimin basarisizlikla sonuçlanmasi nedeniyle Lübnanli siyasilerle çikmaz sokaga girdigini söyledi.
"Fransa'nin Lübnan'a yönelik nüfuzunu yeniden canlandiracak emelleri var. Fransa, bu nüfuzundan ve Lübnan'in içindeki etkin rolünden vazgeçmek istemiyor." diyen Rabih, dolayisiyla Paris yönetiminin tarihi ve kültürel baglari üzerinden kurdugu siyasi iliskilerle söz konusu nüfuzunu korumaya çalistigini ifade etti.
Rabih, Fransa'nin Lübnan'da siyasi güçlerden umudunu kaybettikten sonra ise ülkedeki nüfuzunu korumak için sivil toplum güçleri ve orduyla baglarini güçlendirdigine dikkati çekerek, bu nedenle Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian'in Beyrut'a gerçeklestirdigi son ziyaretinde de buna yogunlastigini dile getirdi.
Fransa'nin iste bu çerçevede "Uluslararasi Lübnan Ordusuna Destek Konferansi"na ev sahipligi yapma çabasinda oldugunu kaydeden Rabih, sunlari söyledi:
"Fransa, Lübnan'da ordunun temsilciligini yaptigi derin devletle güçlü baglar kurmak istiyor. Paris, varligini ve etkisini sürdürmek istedigi bu ülkede güçlü iliskiler kurmaya muhtaçtir."
Rabih, Lübnan'daki siyasi makamlarin orduya olan uluslararasi ilgiden ciddi anlamda rahatsizlik duydugunu aktardi.
Lübnanli uzman, "Lübnan'a gelen uluslararasi yardimlar orduya teslim ediliyor ve ordu üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulastiriliyor. Çünkü uluslararasi toplum siyasilere artik güvenmiyor." diye konustu.
- "Lübnan'a destekleri ordu üzerinden sürdürme iradesi var"
Lübnanli arastirmaci yazar Alan Sarkis de Paris konferansinin, Lübnan Genelkurmay Baskani Avn'in dost ülkelerin ordularina yaptigi yardim çagrisi üzerine gerçeklestigini belirtti.
Fransa'nin bu girisime ev sahipligi yapmasini, Paris'in Lübnan'da üstlenmeye çalistigi role baglayan Sarkis, Beyrut Limani'ndaki patlamadan sonra Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un Lübnan'da yeni hükümeti kurma konusunda baslattigi bir girisimin de bu minvalde oldugunu söyledi.
Lübnan Genelkurmay Baskani Avn'in Fransa'ya gerçeklestirdigi son ziyaretinde Macron ile görüsmesinin güvenlik ve askeri konularin ötesine uzanan boyutlari oldugunu savunan Sarkis, söyle devam etti:
"Fransa'nin da aralarinda bulundugu Bati ülkeleri ile Arap yönetimleri, Lübnan'a yardimlarini ekonomik reformlara bagliyor ancak Lübnan ordusuna yönelik yardimlarda böyle bir sart kosmuyorlar. Bu da Lübnan'da ordunun siyasi güçlerden ayri tutuldugunu gösteriyor."
Lübnan'daki siyasi yetkililere yönelik güven kaybi oldugunu hatirlatan Sarkis, dolayisiyla Fransa, ABD ve Türkiye gibi yardim eli uzatan tüm ülkelerin orduyu muhatap aldigini söyledi.
Sarkis, "Lübnan'a yönelik destekleri ordu üzerinden sürdürme yönünde bölgesel ve uluslararasi bir irade söz konusu, bu da ülkede güvenligin kontrolden çikmasini istemediklerini gösteriyor." dedi.
Lübnanli siyasi güçlerin bundan rahatsiz oldugunu dile getiren Sarkis, uluslararasi toplumun Lübnan ordusuna destegini su sözlerle degerlendirdi:
"Lübnan'da iki silahli güç var. Biri ülkenin mesru ordusu ve emniyet biriminden olusuyor, digeri ise Iran'in destegini alan Hizbullah'tir. Lübnan ordusunu zayif düsürecek her adim Hizbullah'in çikarina olacaktir. Dolayisiyla Lübnan ordusunun dagilacagi bir asamaya gelmemesi için ABD ve Fransa'nin ilgisini görebiliyoruz."
- Lübnan'daki hükümet krizi ve Fransiz girisimi
Lübnan hükümeti, 4 Agustos 2020'de Beyrut Limani'nda meydana gelen patlamanin ardindan tepkiler üzerine istifa etmisti.
Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, 6 Agustos ve 1 Eylül 2020'de Lübnan'i ziyaret etmis ve hükümetin kurulmasi için girisimde bulunmustu. Ancak ülke içi anlasmazliklar nedeniyle hükümet kurulamazken Fransa'nin girisimi de basariya ulasamamisti.
Macron, Lübnan'a gerçeklestirdigi ikinci ziyaretini tehditkar sözlerle sonlandirmis ve "Yetkililer, ekim ayinin sonuna kadar bir ilerleme kaydetmezse sonuçlari ve cezalari üstleniriz. Lübnan makamlari bir sey yapmazsa uluslararasi toplumun mali yardimlarinin önü açilmayacaktir." demisti.
Fransa, Lübnan'da Basarisizlikla Sonuçlanan Siyasi Girisiminin Ardindan Yönünü Orduya Çevirdi
Fransa, ekonomik krizden etkilenen Lübnan ordusu için uluslararasi destek konferansi düzenliyor Lübnanli siyasi analist Munir erRabih: 'Fransa'nin Lübnan'a yönelik nüfuzunu yeniden canlandiracak emelleri var. Fransa, bu nüfuzundan ve Lübnan'in içindeki etkin rolünden vazgeçmek istemiyor' Lübnanli arastirmaci yazar Alan Sarkis: 'Lübnan'a yönelik destekleri ordu üzerinden sürdürme yönünde bölgesel ve uluslararasi bir irade söz konusu, bu da ülkede güvenligin kontrolden çikmasini istemediklerini gösteriyor'