Fransa'nın Eş Başkanlığını Tartışmamız Lazımankara

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye`nin, Fransa`nın Minsk Grubu eş başkanlığını artık tartışmaya başlayacağını belirterek, ``Kendi parlamentosunda böylesine bağnaz bir tutumu takınan bir hükümetin böyle bir rolü nasıl oynayabileceğini biz soracağız`` dedi.

  Davutoğlu , CNN Türk televizyonunda katıldığı bir programda , Fransa senatosunun aldığı karar ile Irak ve Suriye gibi konuları değerlendirdi .

Fransız senatosunun 1915 olayları ile ilgili yasa tasarını kabul etmesinin ardından Türkiye ' nin sabırla ve soğukkanlılıkla beklediğini kaydeden Davutoğlu , ' ' İnsan , doğasına , tarihin doğasına , hukukun doğasına aykırı olan şey yaşayamaz . Mutlaka aklı selim sahibi insanlar bu üç şeye aykırı olan bir düzenlemeyi tartışma konusu yapacaklardır ' ' diye konuştu .

Yasanın çıkması halinde ' ' Fransa ' daki kütüphanelerde 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemeyen kitaplar toplatılacak mı , Paris meydanında yakılacak mı ' ' diye soran Davutoğlu , bu üç doğaya da aykırı olan düzenlemeye karşı aklı selim sahibi Fransız senatörlerinin ve meclis üyelerinin harekete geçtiğini hatırlattı .

' ' Biz onlara müteşekkiriz ' ' diyen Davutoğlu , yasanın Anayasa Konseyi ' ne götürülmesi için gerekli 60 imzanın toplanacağı konusunda ümitli olduğunu , yasa çıksa bile yaşama şansı olmadığını savundu .

Davutoğlu , ' ' Sarkozy ' yi herkes biliyor . Ama şu anda Fransız senatosunda ve Fransız meclisinde bu imzaları toplamaya çalışan isimsiz kahramanları biz unutmayacağız . Bilinmediği için isimsiz diyorum ama isimlerini biz iyi biliyoruz . Onlar sadece Fransız hukukunun onurunu , Fransız meclisinin onurunu değil , AB değerlerini de korumaya çalışıyorlar ' ' şeklinde konuştu .

Avrupa için en büyük tehlikenin aşırı sağcı , İslamofobik tutum olduğunu ifade eden Davutoğlu , ' ' Fransa ' da bu siyasetin üst seviyelerine kadar sızmış bir zihniyet . Önemli olanın bu tehlike trendinin sürecek olması ihtimali ' ' ifadelerini kullandı .

Ahmet Davutoğlu , şöyle devam etti : ' ' Beni burada en çok sükut-u hayale uğratan , AB ' nin sessizliğidir . Amerika Birleşik Devletleri bugün net bir tutum aldı . Halbuki değerleri bakımından AB ' yi AB yapan , Avrupa ' yı Avrupa yapan değerler , bu değerlerdir . Fikir özgürlüğü , ifade özgürlüğüdür . ' ' Davutoğlu , böyle bir kanunun çok daha hafifi , herhangi başka bir aday ülkede , Türkiye ' de çıkmış olsaydı AB ' nin bunu raporlarına yazacağını , bunu gündeme getireceğini ve bunu ön şart yapacağını belirterek , Türkiye ' nin AB ' den müeyyide uygulamasını beklediğini söyledi .

Davutoğlu , ' ' Buradaki esas plan Türkleri Nazileştirmektir , yani Avrupa kültürünün dışında bir yere mahkum etme çabasıdır . Biz buna izin vermeyeceğiz ' ' dedi .

-Fransa ' nın Minsk Grubu eş başkanlığı-Bakan Davutoğlu , bir soru üzerine , Ermenistan ' ın Karabağ topraklarının yüzde 20 ' sini işgal altında tuttuğunu hatırlatarak , ' ' İşgal edilen topraklar , bizim topraklarımızdır , biz öyle görürüz . Ben Azerilerin Fransa senatosunun kararını ortak mesele olarak idrak ettiklerinden eminim ' ' diye konuştu .

Karabağ ile ilgili olarak 1992 ' de kurulan ve Türkiye ' nin de üye olarak yer aldığı Minsk Grubu ' nun ABD , Rusya ve Fransa olmak üzere 3 eş başkanı olduğunu dile getiren Davutoğlu , Fransa ' nın eş başkanlığının tartışmaya açılmasının gerektiğini vurguladı .

Minsk Grubu ' nun diğer üyelerinin sürece aktif olarak katılamadığını belirten Davutoğlu , ' ' Rusya ' yı anlıyoruz , çünkü belli bir coğrafi yakınlık var . ABD de 1990 ' lı yılların önemli süper gücü . Fransa ' nın burada hangi rolü oynadığını bizim sormamız lazım artık ' ' ifadelerini kullandı .

Davutoğlu , şöyle konuştu : ' ' Azerbaycan-Ermeni ihtilafından öyle veya böyle etkilenen iki millet varsa biri Ruslardır , biri Türklerdir . Türkiye bu sürecin içinde olmayacak , Fransa bu sürecin içinde olacak ve Fransa Cumhurbaşkanı Ermenistan ' a gidecek . Sarkozy iki gün Ermenistan ' da kaldı , Azerbaycan ' da birkaç saat kaldı . Çok açık bir şekilde taraf tuttuğunu gösterecek . Türk topraklarına dönüp haddi olmadan Ağrı Dağı ' nı gösterecek , sonra da eş başkan olarak ara bulucu rolünü oynayacak . Ben ara bulucuk yapmış bir insan olarak söylüyorum , böyle bir ara buluculuk misyonunu yerine getirmesi mümkün değil .

Bunu biz bundan sonra da tartışacağız . Kendi parlamentosunda böylesine bağnaz bir tutumu takınan bir hükümetin böyle bir rolü nasıl oynayabileceğini biz soracağız . Minsk Grubu üyesi olarak soracağız her şeyden önce . Sonra da yüzde 20 ' si işgal edilmiş olan kardeş Azerbaycan ' ın hukuku adına soracağız . Artık bunu tartışmamız lazım . ' ' Minsk Grubunun hiçbir çözüm üretmediğini ifade eden Ahmet Davutoğlu , Türkiye ' nin bunu sorgulamasının doğal olduğunu , Fransa ' nın tarafsızlığını yitirmiş bir eş başkan konumunda bulunduğunu söyledi .

Davutoğlu , ' ' Ya Türkiye de o masada o eş başkanlar arasında olmalı , çünkü biz etkileniyoruz buradan ya da Fransa da olmamalı . Bizim Türkiye olarak tutumumuz budur ' ' şeklinde konuştu .

Davutoğlu , ' ' Bizim kaderimizi ilgilendiren bir konuda , bölgesel bir konuda bizim sözümüzün olmadığı , ama konuyla son derece ilgisiz ve tarafgir bir ülkenin sözünün olduğu bir konjonktürü kabul edemeyiz . Bunu AGİT ' te de gündeme getireceğiz . Bu bizim haklı ve doğal beklentimizdir ' ' dedi .

- ' ' 2015 , tarihlerden bir tarihtir ' ' -2015 tarihi için Ermeni lobilerinin büyük bir hazırlık içinde olduğunun hatırlatılması üzerine Davutoğlu , 2015 tarihinin bir mit haline dönüştürülmemesi gerektiğini kaydederek , ' ' 2015 , tarihlerden bir tarihtir ' ' diye konuştu .

Türkiye ' nin 2011 ile 2023 yılları arasında bölgesinde bir barış havzası oluşturma hedefi koyduğunu dile getiren Davutoğlu , 2015 yılında bir ' ' Kafkas Barışı ' ' nın nasıl inşa edileceği konusunda hedeflerin oluşturulması , 2015 yılının intikam hisleri yerine dostluk ve barış yılı olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi .

-Ortadoğu konusu-Davutoğlu , Ortadoğu konusunda ise Fas ' tan Mısır ' a kadar olan coğrafyada seçimler yapıldığını hatırlatarak , bu coğrafyadan çok ümitli olduğunu söyledi , ancak Irak , Suriye , Lübnan ve güneyde İran Körfezi ' ne doğru uzanan bölgenin çok kritik bir coğrafya olduğunu belirtti .

Davutoğlu , ' ' Önümüzdeki dönemde bu coğrafyada yaşayan herkes , ister devlet adamı olsun , ister ulema olsun , ister akil insan olsun , fikir önderi olsun , herkesin başını iki elinin arasına alıp gece gündüz düşünmesi lazım ' ' şeklinde konuştu .

Buradaki kritik ülkenin Irak olduğunu dile getiren Davutoğlu , ' ' Irak , bir küçük Ortadoğu ' dur ' ' ifadesini kullandı .

Davutoğlu , Irak ' ta seçimlerin ardından kurulan hükümette her kesimin temsil edildiğini ve bu hükümetin meşruiyetinin zirve yapacağı zamanın aslında ABD güçlerinin çekildiği gün olması gerektiğini ifade ederek , halbuki aynı gün Irak Başbakanı Nuri El Maliki ' nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi aleyhindeki dosyayı açarak , birçok lideri aynı anda karşısına alacak bir hamle yaptığını söyledi .

' ' Bizi temelde rahatsız eden budur ' diyen Davutoğlu , ' ' Yoksa bir Şii-Sünni bloklaşması anlamında bizim Irak ' ta taraf olmamız söz konusu değil ' ' ifadelerini kullanan Ahmet Davutoğlu , Türkiye ' nin kaygısının Irak içindeki bir kutuplaşmanın bütün bölgeye sirayet etme ihtimali olduğunu kaydetti .

Türkiye ' nin Suriye ' de Beşşar Esad ' a karşı çıkmasının nedeninin Esad ' ın mezhebi kimliği ile ilgili olmadığının altını çizen Davutoğlu , ' ' Sünni Saddam ' a niçin karşı çıktıysak , Nusayri Beşşar Esad ' a da zulüm ettiği zaman karşı çıkarız ' ' dedi .

Beşşar Esad ' ın Türkiye ' nin ve Arap Birliği ' nin güvenini kaybederek yalnızlaştığını dile getiren Davutoğlu , ' ' Sayın Esad ile bir yol yürümeye çalıştık . Aylarca çaba sarf ettik . Tabii olmayınca , onun da yalnızlaşacağı hissini alması lazımdı . Bugün Suriye ' ye en yoğun desteği verdiği düşünülen Rusya , daha iki gün önce kendileriyle görüştük , Suriye ' deki bu yöntemleri doğru görmüyorlar ' ' diye konuştu .

Davutoğlu , ' ' Bu şekilde halkına zulüm eden bir lider , bir yönetim , sadece lider olarak da söylemiyorum , çünkü Beşşar Esad ' ın gücünü aşan bir otokratik yapı var , bu şekilde gücünü koruması ve sürdürebilmesi mümkün değil ' ' ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile