Cihan Haber Ajansı'na konuşan uzmanlar ise ekonomik krizin Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarına etkisinin sınırlı olduğunu söyledi.
Fransa’da İstatistik Kurumu İnse’nin yayınladığı Son istatistik tartışılmaya devam ediyor. 2010 verileri dikkate alınarak yapılan araştırma aylık açlık sınırı olarak kabul edilen 964 eurodan daha az gelirle yaşayan insan sayısı 440 bin artarak 8,6 milyona ulaştı.Türkiye Paris Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Aylin Bebekoğlu, Fransa’da yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmelerin bu ülke ile bütünleşen Türkleri de yakından ilgilendirdiğini söyledi.
Sosyalist hükümetten beklentilerin farklı olduğunu dile getiren Bebekoğlu, biraz daha fazla gayret göstermek gerektiğinin önemine vurgu yaptı.Aylin Bebekoğlu, Son dönemde yaşanan ekonomideki dalgalanmanın Fransa’da yaşayan Türklere etkisinin kısıtlı olduğunun altını çizdi. Fransa’da faaliyet gösteren Türk şirketlerin büyümesini devam ettiğini belirten Bebekoğlu, Türkiye kökenlilerin ekonomik krize rağmen risk alarak ekonomiye katkı yaptıklarını söyledi.
Bebekoğlu, bu girişimlerin kendilerini de memnun ettiğine vurgu yaptı. Paris Ticaret Müşaviri Bebekoğlu, Son dönemde Türkiye’nin dünyadaki konumunun giderek güçlenmesinin de Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarına cesaret verdiğini dile getirdi.
Fransa’daki fakirlik anlayışının Türkiye’dekinden farklı olduğunu vurgulayan Bebekoğlu, Fransa’da yaşanan ekonomik kötü gidişin Her Şeye Rağmen yaşam standartlarını çok etkilemediğini dile getirdi. Ticaret Müşaviri Bebekoğlu, “Burada fakir aile standardı Türkiye’den farklı. Aile çocuğunu bir keman kursuna veya herhangi bir spor dalına yönlendirebiliyor, orta seviyeli bir aile bile kayak yapabiliyor.” diye konuştu.
Fransa'nın bir çok bölgesinde şubesi olan Pro-inter Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Salih Asan ise krizin etkilerinin Fransalı Türkleri çok etkilemediğine vurgu yaptı. Asan, “Bu sene büyüme oranlarımız geçen yıla göre daha da arttı.” ifadelerini kullandı. Türkiye kökenli tüketicinin kalite anlayışının değişmediğini de söyleyen Asan, “Sadece fiyat konusunda daha dikkatli davranıyorlar.” diye konuştu.
Fransa Aktif Türk İşadamları Derneği (FATİAD) Başkanı Nevzat Ceylan da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Fransa’da yaşayan Türk insanının yaşam kalitesine değindi. Ceylan, “Fransalı Türklerin hayat standardı çok yüksek olmadığı için yaşanan krizin etkilerini de Fransızlara göre daha az hissettiler.” diye konuştu.
FATİAD Başkanı, fert bazında etkilenme düşük olsa bile şirket bazında ekonomik krizden etkilenme olduğu hatırlatmasında bulundu .
Fransa'nın Krizi Türkleri Teğet Geçti
Fransa Ulusal İstatistik Kurumu'nun yayınladığı son anket halkın yaşam standartlarının giderek kötüye gittiğini ortaya koydu.