Fransa Milli Günü, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili'nin ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.
Büyükelçilikteki resepsiyona, Bakan Bozkır ile çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ve diğer davetliler katıldı.
Resepsiyonun açılışında konuşan Bozkır, "14 Temmuz simgelediği özgürlük, eşitlik ve kardeşlik fikirleriyle dünya siyasi tarihinin akışını değiştirmiştir. Türkiye'yi de etkilemiştir. Önce Osmanlı devletinde, sonra Kurtuluş Savaşı'nda ve Cumhuriyet'in kuruluşunda bu fikirler çok önemli ilham kaynağı olmuştur. Avrupa tarihin şekillenmesinde büyük roller üstlenen Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkiler, şüphesiz 14 Temmuz 1789'dan çok daha geriye gitmektedir. Bugünün bölgesel ve küresel sınamaları karşısında Türkiye ve Fransa'nın ortak vizyonu uluslararası konularda işbirliğimizin gelişmesi için sağlam bir zemin oluşturmaktadır" dedi.
Bozkır, iki ülke arasındaki yaklaşık 22 milyar dolara varan ticaret hacminin önemli bir köprü olduğunun altını çizerek, "Ortak tarihimize, stratejik ve ekonomik çıkarlarımızın doğasına aykırı biçimde ilişkilerimizde bir süre önce yaşanan durgunluğun ardından, son dönemde ülkelerimiz arasında sık aralıklarla gerçekleştirilen üst düzey temaslar, iki ülkenin stratejik açıdan birbirine verdiği önemin ve ortak iradenin de göstergesi oldu" diye konuştu.
Fransa ile ilişkilerin önemli bir boyutunun da AB'ye üyelik süreci olduğunu ifade eden Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AB'nin kurucu ülkelerinden ve itici güçlerinden olan Fransa'nın bu süreçteki rolü hep önemli olmuştur. İlişkilerimizdeki talihsiz durgunluk döneminden en olumsuz etkilenen alan AB üyelik müzakerelerimiz olmuştur. Ancak Cumhurbaşkanı Hollande'ın göreve gelmesinin ardından Fransa'nın bloke ettiği fasıllar arasında bulunan 22 Nolu bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu müzakerelere açılmıştır. 2007 yılından beri müzakereye açılmaya hazır olan 17 Nolu Ekonomik ve Parasal Politika Faslı'nın da Fransa'nın blokajının kalkmasıyla en kısa sürede müzakereye açılmasını bekliyoruz."
Bozkır, "Türkiye'nin müzakere sürecindeki beklentisi hiçbir şekilde iltimas değildir" ifadesini kullanarak, "Beklentimiz müzakerelerin tek taraflı siyasi sebeplerle bir süredir engellenen adımların artık daha fazla gecikmeden atılmasıdır. 7 Haziran seçimleri sonrası kurulacak yeni hükumetimiz hangi formatta olursa olsun AB üyelik hedefini kararlı bir şekilde sürdürecektir" şeklinde konuştu.
- "İlişkilerimiz yeniden canlanmış durumda"
Büyükelçi Bili ise "Cumhuriyeti kutlamak üzere bugün sizlerle beraber olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum" diyerek, "Özgürlük, eşitlik ve kardeşliği kutlamak bizlere, Fransa'nın ve Türkiye'nin dostları olarak, bir araya gelmemiz için bir fırsattır" ifadesini kullandı.
Türkiye'deki görevinin sonuna yaklaşmakta olduğunu belirten Bili, "Mutluyum, zira geride bıraktığımız 4 yıllık süre zarfında Türkiye ile Fransa arasındaki yüzlerce yıldır süregelen dostluğu yaşatabilmek için bana yardımcı olan Sayın Volkan Bozkır başta olmak üzere bir çok dost yüzü burada görüyorum. Ancak bir burukluk da hissediyorum. Çünkü buradaki görevimin sonuna yaklaşıyorum" diye konuştu.
"Bugün ilişkilerimiz yeniden canlanmış durumda ve geleceğe umutla bakabiliriz" ifadesine yer veren Bili, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hiçbir zaman buradan tamamen ayrılmayacağım. Burada kalıcı dostluklar kurdum ve şuna eminim ki burada kurduğum dostluklar ömrümün sonuna kadar sürecek. Yaşasın Fransa, yaşasın Türkiye, yaşasın Türkiye-Fransa dostluğu."
Fransa'nın Milli Günü Ankara'da Kutlandı
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "2007 yılından beri müzakereye açılmaya hazır olan 17 Nolu Ekonomik ve Parasal Politika Faslı'nın da Fransa'nın blokajının kalkmasıyla en kısa sürede müzakereye açılmasını bekliyoruz" dedi.