Fransa'ya 'Sınırdaki Çocuklar' Eleştirisi

İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçiş noktalarındaki yalnız çocukları korumak yerine gözaltına aldığı ya da ülkelerine geri yolladığı için Fransa'ya eleştiri getirdi.

Örgüt, her yıl özellikle havalimanları ya da diğer sınır geçiş noktalarına yalnız başına giren 500 çocuğun gözaltına alındığını ve Fransa'nın çocukları kendi iç hukuku uyarınca koruması gerektiğini bildirdi.
Örgütün çocuk hakları araştırmacısı Alice Farmer, Fransa'da çocuk haklarıyla ilgili yasal bir boşluk olduğuna dikkati çekerken, sınır kapılarındaki çocukların fiziksel olarak Fransa'da olduğunu ancak yasalar gereği ülke dışındaymış gibi muamele yapıldığını belirtti.

Bir çocuğu gözaltına almanın başvurulacak son çare olması gerektiğini vurgulayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, çocukların durumdan olumsuz etkilendiğinin altını çizdi. Çocukların, genellikle en yoğun kullanılan geçiş noktası Paris'teki Charles De Gaulle havalimanında gözaltına alındığını kaydeden örgüt, Fransa'nın çoğu zaman Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni ve uluslararası yasaları çiğnediğine işaret etti.
Örgütün 2009'da güncellenen "Yoldaki Kayıp" isimli raporu da Fransa sınırlarına ebeveynleri olmadan giriş yapan yalnız çocukların sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kaldığını ortaya koymuştu.
Örgüt, yine aynı yıl Charles de Gaulle ve Orly havalimanlarında gözaltında tutulan 18 yaşından küçük üç göçmen çocukla görüşmüş ve İçişleri Bakanlığı, sınır polisi ve birçok sivil toplum örgütüne konuya ilişkin bilgi vermişti.
Fransız insan hakları örgütü yetkilileri, havalimanlarındaki çocukların yarısının ülkelerine geri gönderildiğini ortaya koyarken, uluslararası hukuk gereği çocukların sığınmacı statüsünde olduğunu vurguluyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile