Fransa'ya Türk Göçü Çalıştayı

Fransa ile Türkiye arasındaki Karşılıklı İş Gücü Anlaşması'nın 50. yıl dönümü etkinlikleri Fransa'ya Türk göçü üzerine doktora yapan araştırmacıları bir araya getiren çalıştayla sona erdi.

Fransa ile Türkiye arasında 8 Nisan 1965'te imzalanan Karşılıklı İş Gücü Anlaşması'nın 50. yıl dönümü vesilesiyle Fransız Göç ve Entegrasyon Bürosu (OFII), Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA), Galatasaray Üniversitesi ve Fransız Kültür Merkezi'nin işbirliğiyle hafta boyunca bir dizi etkinlik düzenlendi.

Beyoğlu'ndaki Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nde Galatasaray Üniversitesi işbirliğiyle ile "Fransa'ya Türk Göçü Üzerine Genç Araştırmacıların Çalışmaları" başlıklı çalıştay bu kapsamdaki son etkinlik oldu.
Boğaziçi, İstanbul, Koç ve Galatasaray üniversitelerinde doktora çalışmalarını sürdüren öğrencilerin sunum yaptığı çalıştayda Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının siyasi katılımı, oy davranışları, Türk devletiyle ilişkileri, Türk göçmenlerin ayrımcılık algısı Fransa'nın bütünleşme politikaları konuları ele alındı.
Çalıştayın organizatörlerinden IFEA Göçler ve Yer Değişimleri Araştırma Birimi araştırmacısı Dr. Elif Aksaz, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, son yıllarda Türkiye'de göç üzerine araştırmaların sayısının arttığını söyledi.

Aksaz, "Ancak bu çalıştaya katılacak araştırmacıları bulmak için Fransa'nın ve YÖK'ün tez veritabanlarına baktığımızda Türklerin Avrupa'ya göçünden daha çok Suriyelilerin ve Afrikalıların Türkiye'ye göçü gibi konuların işlendiğini fark ettik. Bu da Türkiye'nin artık göç alan bir ülke haline geldiği görüşünü ortaya çıkarıyor. Fakat Türkiye daha önce göç almıyor muydu? Bu, sorulmaya değer bir soru" diye konuştu.

Çalıştayın amacının farklı göç türlerini inceleyen veya göçe farklı açılardan yaklaşan araştırmacıları bir araya getirerek bir etkileşim sağlamak olduğunu anlatan Aksaz, böylelikle göç ve göçmen sorunlarına yanlı yaklaşımdan kurtulunabileceğini düşündüklerini kaydetti.

Göç ve bütünleşme olgularının farklı boyutları olduğunu ve farklı yaklaşımlarla ele alınabildiğini ifade eden Aksaz, "Söz gelimi bütünleşmenin ne olduğu kişiden kişiye, zamandan zamana, toplumdan topluma değişiyor. Almanya'daki bütünleşme kriteri ile Fransa'daki aynı olmayabiliyor" dedi.

Aksaz, IFEA olarak göç sorunuyla ilgili çalışmalara destek vermeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile