"Göçmenlere yönelik ayırımcılığın arttığını" ortaya koyan raporda, yine göçmen çocukların iyi eğitim alamadığı tespitinde bulunuldu.
"Kökler ve Yörüngeler/Trajectoires et origines" adını taşıyan ve 22 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya 20'den fazla araştıırmacı katkıda bulundu. Yaklaşık 600 sayfalık rapor, bu ülkedeki göçmenlerin kendilerine yönelik ciddi bir ayırımcılık yapıldığı inancında olduğunu gösterdi.
Rapora göre, Sahra Altı Afrika kökenli göçmenlerin yüzde 47'si, Cezayirli göçmenlerin yüzde 32'si ve Faslı göçmenlerin yüzde 30'u kendilerine yönelik ayrımcılık yapıldığı düşüncesinde. Ayırımcılığa uğradığını düşünen erkek göçmenlerin sayısı ise bu yönde düşünen kadınların sayısıdan daha fazla.
Sahra Altı ve Kuzey Afrika kökenli göçmenlerin yüzde 55'inin ise yaşamları boyunca ırkçı hakaretlere hedef olduklarından şikayet ettikleri tespiti yapılan raporda, bu göçmenlerin yüzde 50'sinin, Fransız vatandaşlığına geçmesine rağmen kendilerinin Fransız gibi görülmemesinden yakındığına'' dikkat çekildi.
Göçmenlerin eğitime yeteri kadar katılamadığı gerçeğini ortaya koyan rapor, Kuzey Afrika'da doğup Fransa'ya gelen göçmenlerin çocuklarının yüzde 32'sinin orta dereceli okul diploması bile almadığı gerçeğini gözler önüne serdi.
Rapora göre, Kuzey Afrika dışında Sahra Altı Afrika ve Türkiye'den gelen göçmenlerin çocuklarında da orta okul diploması alma oranı oldukça düşük.
Araştırmaya göre, ikinci nesil göçmenler, uyum konusunda birinci nesile gören daha fazla zorluk çeliyor. Yine bu gençlerin toplumda dışlanmaları, onları daha çok kendi köklerine doğru itiyor.
Raporun endişe verici bir sonucu ise göçmenlerin dış görünüşleri itibarıyla dışlanmaları yolundaki eğilimin artması. Bu konuda en mağdurlar arasında Afrika ve Asyalı göçmenler gösteriliyor.
Fransa'yı Endişelendiren Rapor
Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE) ve Ulusal Demografik Araştırmalar Merkezi (INED) tarafından yayımlanan bir rapor Fransa'daki göçmenlerini uyum konusunda ciddi yaşandığını ortaya koydu.