Fransız Büyükelçi Fries'ten 'Türkiye'ye Gelin' Çağrısı

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Fries: 'Türkiye arkeoloji bakımından müthiş bir ülke. Fas ve Çek Cumhuriyeti'nde görev yaptım, en çok Türkiye'den etkilendim' 'Buradan bütün dünyaya, herkese mesaj gönderiyorum, Göbeklitepe'ye gelin, Türkiye'ye gelin çünkü buna değer'

RAUF MALTAŞ - Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, Türkiye'nin arkeolojik buluntular bakımından müthiş bir ülke olduğunu belirterek, "Fas ve Çek Cumhuriyeti'nde görev yaptım, en çok Türkiye'den etkilendim" dedi.

Büyükelçi Fries, ören yerlerini ziyaret etmek için geldiği Şanlıurfa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi mekanlara özel ilgi duyduğunu söyledi.

Yaklaşık iki yıldır Türkiye'de görev yaptığını belirten Fries, Türkiye'nin tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'de özellikle görülmesi gereken önemli yerler bulunduğunu vurgulayan Fries, "Türkiye arkeoloji bakımından müthiş bir ülke. Fas ve Çek Cumhuriyeti'nde görev yaptım, en çok Türkiye'den etkilendim. Tabii ki Türkiye bu iki ülkeye göre çok iyi. Zaten Türkiye birçok ülkeye göre tarihi varlık açısından oldukça zengindir. Değişik çok sayıda eserlerin bir arada bulunduğu bir ülke." diye konuştu.

- "Sadece Türkler değil, yabancı turistlerin de gelip görmesi gerekiyor"

Şanlıurfa'da bulunan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Göbeklitepe'den de övgüyle bahseden Fries, ören yerinin dünya tarihi açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Göbeklitepe'ye hayran kaldığını vurgulayan Fries, şöyle devam etti:

"Göbeklitepe hakkında daha önce çeşitli yazılar okumuş ve videolar izlemiştim. İlk defa burada Göbeklitepe'yi gezme imkanı buldum. Hayran kaldım, sizleri tebrik ediyorum, müthiş bir tarihi eser. Buradan bütün dünyaya herkese mesaj gönderiyorum, Göbeklitepe'ye gelin, Türkiye'ye gelin çünkü buna değer. Çok başarılı eserler var burada. Sadece Türkler değil, yabancı turistlerin de gelip görmesi gerekiyor. Herkesi davet ediyorum."

- Göbeklitepe

Kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan ve ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago Üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazılar 54 yıldır sürüyor.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından "dünyanın en eski tapınak merkezi" olarak kabul edilen ve 5 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Göbeklitepe, 2018'de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Türkiye'nin adaylarından biri olacak.

UNESCO adaylığı için son hazırlıkların yapıldığı Göbeklitepe'nin uzun yıllar daha iyi korunması ve sağlıklı kullanılması için de yürütülen yaklaşık 4 bin metrekarelik çelik çatı çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanması öngörülüyor.

Kentte söz konusu durum heyecan oluştururken valilik, belediye, turizmciler ve sivil toplum kuruluşları bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak Göbeklitepe için çeşitli kampanyalar yürütüyor. Kampanyaların da desteğiyle bölge turizmi Göbeklitepe'nin 2018'de dünya mirasları arasında yerini almasını planlanıyor.

Ziyaretçiler, üst çatı çalışmaları nedeniyle geçici olarak ziyarete kapatılan Göbeklitepe'nin, Türkiye'nin "en büyük müzesi" unvanını alan Şanlıurfa Müze Kompleksi'nde yer alan imitasyonlarını görme imkanı buluyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile