Piketty, 18. yüzyıldan itibaren dünyadaki gelir ve zenginlik dağılımındaki dinamikleri incelediği "21. Yüzyılda Kapital" kitabının tanıtımı kapsamında, Galatasaray Üniversitesi'nde konferans verdi.
Yoğun katılımın olduğu konferansı, Kemal Derviş, İlber Ortaylı, Asaf Savaş Akat ve Hurşit Güneş de dinledi.
Thomas Piketty, konuşmasında, dikkatleri, gelir dağılımındaki eşitsizliğin artışından zenginliğin dağılımındaki eşitsizliğin artışına çekmek istediğini söyledi.
Aralarında Türkiye ve Çin'in de yer aldığı bazı ülkelerde zengin sayısının hızla arttığını belirten Piketty, geçen hafta Çin'e gittiğini, Çin ile ABD'yi, Avrupa'yı, Japonya'yı zenginlikteki eşitsizlik oranları açısından mukayese imkanı bulduğunu kaydetti.
Piketty, "Özetle şu sonuca ulaştım. Bu tür karşılaştırmalar yapmak çok zor, çünkü Çin bu konuda saydam değil, geçerli verilere ulaşılamıyor. Örneğin gayrimenkul vergisi yok. Gelir vergisi istatistikleri de bulunmuyor. Bunlar olmayınca gerçek durumu bilmek de imkansız. Çin'de zenginliğin dağılımında eşitsizliğin arttığını gösteren pek çok gösterge var ama veri olmadığı için bunu doğru bir şekilde bilmek olanaklı değil" diye konuştu.
Ekonomi dergisi Forbes'un her yıl yayımladığı listeye göre Türkiye'deki milyarder sayısının Japonya'yı geçtiğini kaydeden Piketty, Türkiye'nin milli geliri Japonya'nın yüzde 30'u kadar olmasına rağmen zengin sayısının fazla olduğunu, bunun da zenginliğin dağılımında bir eşitsizliğin olabileceğini gösterdiğini savundu.
Piketty, "Forbes'un verilerinin bütünüyle güvenilir olduğunu söylemiyorum ancak Türkiye dahil pek çok ülkede daha fazla saydamlığa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" görüşünü dile getirdi.
Dünyadaki büyük zenginler listesinin yıllar içinde sürekli değiştiğini, bazıları üst sıralara çıkarken, bazılarının altta kaldığını belirten Piketty, "Listedeki iniş çıkışlara baktığımızda büyük zenginlerin toplam refahının aşağı yukarı dünya ekonomisiyle aynı oranda büyüdüğünü varsayabilirdik. Halbuki dünyada ortalama zenginlik, ekonomiden 3 kat daha hızlı büyüyor. Bunun nerede duracağını da kimse bilmiyor" dedi.
- "Rus oligarklar tasarruf yaparak zenginleşmedi"
Dünyada 1970 ile 2010 yılları arasındaki dönemde kamu sermayesi azalırken, özel sermayenin arttığını anlatan Piketty, "Söz gelimi İtalya'da 2010'da kamu sermayesi eksi değerlere düştü. Yani kamu borçları, kamu varlıklarının üzerine çıktı. Bu, İtalya bütün okullarını, hastanelerini, kamu binalarını satsa bile kamu borcunu ödemeye yetmeyecek anlamına geliyor. Tabii ki 'okul binalarını satalım, sonra da kiralayalım' demiyorum. Ama kamu borcunun faizini ödemekle bir anlamda bunu zaten yapıyoruz. İtalya'da kamu borçlarının faizine milli gelirin yüzde 6'sı harcanıyor. Bütün üniversite sistemine ayrılan oran ise yüzde bir" ifadelerini kullandı.
Fransız ekonomist Thomas Piketty, dünyada kamu sermayesinin özel sermayeye aktarılmasının, özel sermayedeki büyümeyi açıklayan etkenlerden biri olduğunu ifade ederek, bazı ülkelerde bu aktarımın aşırı uçlarda gerçekleştiğini söyledi.
Piketty, "Söz gelimi Rusya'da Sovyetler Birliği döneminde neredeyse tüm sermaye kamununken, bugün neredeyse tüm sermaye özel mülkiyete geçmiş durumda. Tabii ki Rus oligarklar da tasarruf yaparak zenginleşmediler" değerlendirmesinde bulundu.
Piketty'nin Fransızca kaleme aldığı "21. Yüzyılda Kapital" kitabı, 2014'te İngilizce'ye çevrildi ve New York Times'ın çok satanlar listesine girdi.
Fransız Ekonomist Piketty Açıklaması
Fransız ekonomist Thomas Piketty, ekonomi dergisi Forbes'un her yıl yayımladığı listeye göre, Türkiye'deki milyarder sayısının Japonya'yı geçtiğini belirterek, "Forbes'un verilerinin bütünüyle güvenilir olduğunu söylemiyorum ancak Türkiye dahil pek çok ülkede daha fazla saydamlığa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" dedi.