Fransiz Senatosu, Emeklilik Reformunu Onayladi

Fransa’da emeklilik yasinin yükseltilmesini öngören ve tepkilere neden olan emeklilik reformu Fransiz Senatosu’nda yapilan oylama ile kabul edildi.

Fransa’da emeklilik yasinin kademeli olarak 62’den 64’e yükseltilmesini içeren ve tepkilere neden olan emeklilik reformuna karsi ülke genelinde protestolar devam ederken, reform paketi Fransiz Senatosu’nda oylamaya sunuldu. Senatoda yapilan oylamada, reform paketi 112’ye karsi 195 oyla kabul edildi. Fransa Basbakani Elisabeth Borne oylamanin ardindan yaptigi açiklamada, hükümetin, reform paketini parlamentodan geçirmek için de çogunluga sahip olduguna inandigini söylerken, "Senato’da bu aksam emeklilik reformu ile ilgili yapilan oylamada önemli bir adim atildi" dedi.

Fransa Senato Baskani Gerard Larcher ise, "Herkesin konustugu bu büyük tartismanin sonuna geldik. Geçtigimiz 2 Mart’tan beri neredeyse 10 gündür gece gündüz araliksiz çalistik" ifadelerini kullandi. Komite tarafindan hazirlanacak nihai taslak, son oylama için hem Senato’ya hem de Ulusal Meclise sunulacak.

Fransiz Senatörler geçtigimiz persembe günü, reform paketinin bir maddesini 115’e karsi 201 oyla kabul etmis, diger maddeler için ise görüsmelerin devam edecegi belirtilmisti.

Emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek

Tartismali yasaya göre Fransa’da bu yil eylül ayindan itibaren emeklilik yasi her yil yilda 3 ay kademeli olarak artirilacak, emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek. Fransa’da 62 olan emeklilik yasi, Bati Avrupa’daki diger birçok ülkeden daha düsük. Emeklilik yasi Ispanya’da 65 ve Ingiltere’de 66 olurken, Italya ve Almanya emeklilik yasini 67’ye yükseltmeyi planliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile