Fransız Ünlüler, Paris'teki Göçmenlerin Sorunlarının Çözülmesini İstedi

Fransa'da aralarında sinema sanatçıları, şarkıcılar, ressamlar ve düşünürlerin olduğu, kamuoyunda tanınan 222 kişi, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'dan göçmenlerin sorunlarına çözüm bulmasını istedi.

Sinema oyuncuları Juliette Binoche ve Omar Sy, yazar Virginie Despentes ve film yönetmeni Arnaud Desplechin'in de aralarında bulunduğu 222 kişi, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya, Paris'teki göçmenlerin sorunlarını çözmesi için ortak mektup yazdı.

"Göçmenlere yapılan bu muamele Cumhuriyet'in değerlerine yakışmıyor. Bu çaresiz insanların yeri sokak ortası mı?" ifadesinin yer aldığı mektupta, köprü altları ya da tren garlarında yaşayan ve sistematik olarak polis tarafından tahliye edilen göçmenlerin kaderinin ne olacağı soruldu.

Mektupta, Paris sokaklarındaki 600 göçmenin insanlık dışı bir yaşama mahkum edildiği ve göçmenlerin içler acısı halde oldukları belirtildi.

Göçmenler için acilen barınma merkezleri açılması gerektiği vurgulanan mektupta, savaştan, doğal afetlerden ya da zulümden kaçan göçmenlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir mekanizma kurulması talep edildi.

Mektupta, göçmenlerin çok kötü sağlık koşulları altında yaşadığına, birçoğunun hayati risk taşıyan durumlarda bile hastanelere kabul edilmediğine dikkat çekildi.

Paris Belediyesi'nin Cenevre Sözleşmesi gereğince sığınmacı ve göçmenlerin haklarına saygı duyması gerektiğine işaret edilen mektupta, belediye bir an evvel harekete geçmeye davet edildi.

- Göçmenler tahliye edildi

Diğer taraftan Paris Belediyesi görevlileri bugün de 18. Paris'te sokakta kalan göçmenleri araçlara bindirerek, göçmenlerin kaldıkları bölgeyi boşalttı. Yaklaşık 150 göçmen belediyenin kendilerine sunduğu geçici merkezlere gönderildi.

Paris'in kuzeyinde hazirandan bu yana, polis 7 kez kaçak göçmen kamplarını dağıttı. Geçen ay Paris'in merkezindeki bir metro istasyonu altında barınmakta olan yaklaşık 350 göçmenin bulunduğu bölge güvenlik güçlerince zor kullanılarak boşaltılmış, göçmenler Paris'in pek çok yerinde yeni barınma alanları bulmak zorunda kalmıştı.

Polisin göçmenlere karşı sert müdahalesi ve Hükümet'in soruna bir çözüm bulamaması sivil toplum örgütleri tarafından eleştiriliyordu.

Bunun üzerine Hükümet, göçmenler için 2 yıl içinde 10 bin 500 kişilik barınma yeri inşa edileceğini duyurmuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile