7 Mart' kadar gezilebilecek olan Milas 1. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışı dün yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Fuara beklenilenin üstünde bir katılımın sağlandığı belirtildi.
Açılış töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını Expo Link Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan yaptı. Tarım çalışmalarının fazla olduğu illerde tarım fuarları düzenlemeyi ilke edindiklerini belirten Erdoğan: "Türkiye'nin tarım potansiyeli olarak ilk 10 içinde yer alacak ürün çeşitliliği bakımından da belki ilk 5'te yer alan Muğla'mızın böyle bir tarım fuarına ev sahipliği yapabilmesi için bize destek verenlere teşekkür ediyorum. Burada Muğla ilinin tamamının potansiyeli yansıtılıyor." dedi.
PAMUK PRİMİ 60 KURUŞ OLMALI
Erdoğan'ın ardından mikrofona gelen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, fuarın Milas'ta yapılmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek ülke genelinde ve ilçede pamukçuluğun bitme noktasına geldiğini söyledi.
Atıcı, : "Fuarın yapıldığı bu alanda yani Çırçır Fabrikasında bir zamanlar pamuk alınırdı. 3 gün boyunca çiftçiler pamuklarını verebilmek için sırada beklerdi. Ama şu anda pamuk üretilmiyor ve içerideki 51 adet çırçır makinesi öylesine çalışmaz bir vaziyette bekliyor. Pamuğa verilen prim miktarı düşük. Pamuk primi 43 kuruştan 60 kuruşa çıkarılmalı. Prim arttırılırsa Ege şahlanacak, pamuk tekrar tarlalara dönecek ve Milas ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır." diye konuştu.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat fuarla ilgili olarak: "Büyük potansiyele sahip olduğu halde Milas kendini yeterince tanıtamamıştır. Amacımız Milas'ı Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmaktır. Burası TARİŞ Çırçır Fabrikası ama uzun çalışmalar sonucunda çok güzel bir fuar alanı oldu. Milas'ımızın bir eksiği de fuar alanı ve bu eksiği bir an önce gidermek istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fuarımız dünyaya Türkiye'ye ve Güney Ege'ye hayırlı olsun." dedi.
Başkan Tokat'ın ardından konuşan Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı: "Daha önceden çiftçimizi böyle bir teknolojiyle buluşturacak bir oluşum yoktu. Organizasyonunun yapılmasında büyük katkıları olan Sayın Valimiz Dr. Ahmet Altınparmak'a teşekkür ediyoruz. Fuarımız hayırlı uğurlu olsun." şeklinde konuştu.
Kaymakam Atçı'nın konuşmasını takiben Milas Yöresi Davul Zurna ve Roman Kültürü ile Muğla Zeybek Kültürünü Araştırma Tanıtma ve Yaşatma Derneği'nin (MUZKAT-DER) üyeleri tarafından Ege'nin vazgeçilmezi olan davul zurna dinletisi sunuldu. Akabinde Milas Sakarya İlköğretim Okulu öğrencilerince yöreye özgü halk oyunları oynandı. Davul zurna dinletisi ve halk oyunları gösterisini sunan öğrenciler seyircilerden büyük alkış aldı.
Konuşmaların ikinci bölümünde CHP Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan, Milas'ta pamukçuluğun, tütüncülüğün bitme noktasına geldiğini ve DSİ'ninde ilçeden gittiğini söyledi. Bu fuar tarımda bu kötü gidişin durdurulduğu, Türk çiftçisinin isyan ettiği, tarım konusunda itirazın dile getirildiği bir merkez olacak. Bu anlamda bu fuarın ayrı bir önemi var." derken CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, çiftçinin önceki yıllarda güçlü olduğu ancak günümüzde bu gücünün kalmadığını belirtti.
AK Parti Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır, fuarların bereketin sembolü olduğunu kaydederek, yıllardır yapılması geciktirilen barajların, göletlerini yapımlarını tamamladıklarını, Derince Barajı'nın da önümüzdeki aylarda temelini atmayı ümit ettiklerini ifade etti.
KALİTELİ ÜRÜN YETİŞTİRMEYE ÖNEM VERİLMELİ
Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, daha kaliteli ürün üretimine önem verilmesi gerektiğini ifade ederek: "Bundan böyle ürünlerimiz gümrükten dönmemek zorunda. Daha kaliteli ürünler yetiştirilmeli. Muğla'da turizm ön planda ancak turizmin yanında tarım ve hayvancılıkta desteklenecek. Sektörler birlikte haklarına saygılı ve birbirlerini zorlamadan hareket etmeli.
6 ay önce fuar fikri ortaya atıldığında bunun tarım potansiyelinin fazla olduğu Fethiye'de ya da Milas'ta yapılması gerektiğini belirttik. Hakikaten olur mu olmaz mı diye şüphelerimiz vardı. Ancak çok güzel bir iş çıkartıldı. "dedi.
Konuşmaların ardından Milaslı sanatçı Tolga Çandar tarafından mini konser verildi. Sonrasında açılışa geçildi. Açılış kurdelesi Kazakistan Türkiye Büyükelçisi Baghdad Amreyev, Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, milletvekilleri, Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Expo Link Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan tarafından kesildi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından yetkililer 140 civarında firma katıldığı fuarı gezdiler.
Fuara Görkemli Açılış
Güney Ege'nin en büyük fuarı olarak görülen Milas 1. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı görkemli bir törenle açıldı.