Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN), AB Komisyonuna ulusal azınlıkların haklarının korunması ve garanti altına alınması için AB çapında bir korunma mekanizması oluşturulması başvurusunda bulunmuştu. AB Komisyonu, FUEN’in 1 milyon imza ile gerçekleştirdiği başvuruyu reddetmiş, FUEN de bunun üzerine Avrupa Adalet Divanı’na başvurmuştu. Avrupa Adalet Divanı ise, AB Komisyonu’nun verdiği kararı hukuksuız buldu. Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN)’in AB Komisyonuna sunduğu ulusal azınlıkların haklarının korunması ve garanti altına alınması için AB çapında bir korunma mekanizması oluşması için yaptığı başvurunun kayıt altına alınmasını yapılan başvuruyu ret eden AB komisyonunun yetkisi dışında davranış olarak değerlendirdi.
FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, “Avrupa’da yaşayan ulusal azınlıklar açısından önemli bir zafer niteliğinde olan kararı büyük bir sevinçle karşılıyoruz. Hak verilmez, alınır" düşüncesini savunarak derin bir hukuksal değerlendirmenin ardından mahkemeye yaptığımız başvuru sonucunda mahkeme bizleri haklı buldu. FUEN olarak ulusal azınlıkların haklarının korunması ve garanti altına alınması için AB çapında bir korunma mekanizması oluşturması konusunda başlatmak istediğimiz girişim konusunda AB Komisyonu ciddi bir inceleme yaparak yeni bir karar almak zorunda. Bu karar ile Avrupa’da ulusal azınlıkların korunması konusunu ciddi bir biçimde AB’nin gündemine taşınmış olacak. Ulusal azınlıklar için Avrupa’da bir korunma mekanizması teşekküllü için FUEN olarak mücadele etmeye devam edeceğiz“ açıklamasında bulundu.
1949 yılında kurulan ve genel merkezi Almanya’nın Flensburg kentinde bulunan Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) 33 Avrupa ülkesinden 99 üyesi bulunuyor. Avrupa’da 400’ün üzerinde azınlık bulunuyor. Batı Trakya Türk Azınlığı, Rodos Türk Azınlığı, Karaçay Balkar Türk topluluğu, Ahıska Türkleri, Kırım Türkleri, Kosova ve Bulgar Türkleri de Avrupa Milletleri Federal Birliği FUEN’in üyeleri arasında bulunuyor.
FUEN Hukuk Mücadelesini Kazandı
Avrupa Adalet Divanı, 1 milyon imza ile başvuran Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin Azınlık Kurtarma Paketi’ni rededen AB Komisyonu kararını haksız buldu.