Japonya‘yı vuran büyük felakette resmi açıklamalara göre 8 bin 805 kişi öldü, 12 bin 654 kişi ise kayıtlara kayıp olarak geçti. Felaketin ardından evsiz kalan ya da nükleer sızıntı sebebiyle bölgeden kaçan 320 bin kişiye 2 bin 100 sığınakta destek veriliyor. Nükleer sızıntının meydana geldiği Fukushima‘dan kaçanları ise otellerin kabul etmediği bildirildi.
Miyagi Valisi Yoshihiro Murai, şu ana kadar mahsur kalan insanları kurtarmaya odaklandıklarını, bundan sonra kurtarılan insanlara yardım ulaştırmaya öncelik vereceklerini söyledi. Felaketten 10 gün sonra bölgedeki yolların tamamen trafiğe açıldığı belirtildi. Iwate ilinde ise bir lisede aşevi açan bir grup Müslüman felaketzedelere yemek dağıttı.
Fukushima‘daki nükleer sızıntıdan kaçan vatandaşları otellerin kabul etmediği bilgisini alan Japon hükümeti, radyasyon seviyesinin çok düşük olduğunu ve bu kişileri kabul etmenin suç teşkil ettiğini vurguladı.
Bu arada Fukushima nükleer santralindeki iki reaktörden dumanların yükselmesi üzerine burada yapılan çalışmalar durduruldu. Çalışanlar bir süreliğine tahliye edildi. Santraldeki çalışmalarda ise önemli başarılar kaydedildiği duyuruldu. Başbakan Naoto Kan, "Krizden çıkış ışığını gördük." dedi.
Bu arada bölge dışında yetişen sebze ve süt ürünlerinde radyasyon seviyesinin tehlike teşkil etmediği açıklandı. Buna rağmen birçok ülke Japonya‘dan gelen ürünlerin radyasyon kontrolünden geçirilmesi kararı aldı.
Fukushima‘Dan Kaçanları Oteller Kabul Etmiyor
Japonya‘yı vuran büyük felakette resmi açıklamalara göre 8 bin 805 kişi öldü, 12 bin 654 kişi ise kayıtlara kayıp olarak geçti.