Fukuşima'da Yeniden Radyasyon Tehlikesi

Japonya'nın kuzeyinde yer alan Fukuşima Nükleer Santrali'nde, iki yıl sonra yine radyasyon çanları çalıyor.

Kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu tankın soğutma sisteminde elektrik arızası meydana geldi. Sorun düzeltilemezse 2011 yılında tsunaminin etkisiyle yaşanan radyasyon sorununun tekrar etme tehlikesi var. Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO) sözcüsü Kenichi Tanabe basına yaptığı açıklamada, "Kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu 1, 3 ve 4. reaktörler ile ortak havuzun soğutma sisteminde elektrik kesintisi oldu." dedi.

Açıklamada, soğutma sistemindeki sorunun ardından dördüncü havuzdaki sıcaklığın 25 dereceden 30'a çıktığı ancak yine de güvenlik sınırı olan 65 derecenin uzağında olduğu kaydedildi. Soğutma sisteminin devreye girmemesi halinde havuzdaki suyun ısınmaya başlayacağı, suyun tamamen buharlaşması durumunda ise etrafa tekrar radyasyon yayma tehlikesi bulunduğu belirtildi. TEPKO’nun yaptığı yazılı açıklamada ise arızanın kısmen düzeltildiği, kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu birinci ve dördüncü havuzlarda, elektrik sisteminin tekrar devreye sokulduğu belirtildi. Açıklamada sorunun nasıl düzeltildiğine dair bilgi verilmezken, şirket yetkilileri güç dağıtım şebekesinde problem olduğunu daha önce tespit ettiklerini ifade etti.

Sorun olan üç adet şebekenin ikisinin tamir edildiği, ancak diğerindeki problemin henüz bulunamadığı kaydedildi. Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sorun, 11 Mart 2011'de yaşanan 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunaminin reaktörleri vurmasının ardından başlamıştı. Jeneratörlerin su altında kalmasıyla soğutma sistemleri devre dışı kalmış ve etrafa radyasyon yayılmıştı. Santral açıklarında hafta sonu avlanan bir balıkta, izin verilen sınırın 7 bin 400 kat üzerinde radyasyon bulunmuştu. Bu krizin ardından Japonya, 50 kadar nükleer santralini geçici olarak kapatmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile