Fukuşima'daki 24 Saatlik Kriz Sona Erdi

Japonya'nın kuzeyinde yer alan Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki 24 saatlik kriz son buldu.

Kullanılmış yakıt çubuklarının yer aldığı tankların soğutma sisteminde yaşanan elektrik problemi aşıldı. Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi yaptığı yazılı açıklamada, sorun yaşanan havuzlardaki soğutma sisteminin çözüldüğünü bildirdi. TEPCO, birinci tank için alternatif bir soğutma sisteminin yerel saatle 2.20'de devreye sokulduğunu belirtti.

Şirket, "Üçüncü tank için alternatif soğutma sistemi devreye sokulacak. Dördüncü tankın soğutma sistemi devreye sokuldu. Ortak havuzun su arıtma sistemi ise yarın sabah 8.00'de (TSİ 01.00) çalışmaya başlayacak." dedi.

Sorunun güç dağıtım şebekesinden kaynaklandığı sanılıyordu. TEPCO yetkilileri, güç dağıtım şebekesinin üçünde problem olduğunu tespit ettiklerini, iki tanesinin tamir edildiğini ancak sonucusundaki problemi henüz tespit edemediklerini belirtti.

İki şebekedeki problemin çözülmesiyle birinci ve dördüncü havuzdaki soğutma sistemi tekrar devreye girmişti. Yetkililer, sonuncu güç şebekesindeki problemi de çözmeye çalışıyordu. DÖRDÜNCÜ TANKTA ISINMA PROBLEMİ OLDU
Kriz, dün yerel saatle 18.57'de (TSİ 11.57) başlamıştı. Şirket sözcüsü Kenichi Tanabe, "Kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu 1, 3 ve 4. reaktörler ile ortak havuzun soğutma sisteminde elektrik kesintisi oldu." demişti. Soğutma sistemindeki sorunun ardından dördüncü havuzdaki sıcaklığın 25'ten 30'a dereceye çıktığı ancak yine de güvenlik sınırı olan 65 derecenin uzağında olduğu kaydedildi. Soğutma sisteminin devreye girmemesi halinde havuzdaki suyun ısınmaya başlayacağı, suyun tamamen buharlaşması halinde ise etrafa tekrar radyasyon yayma tehlikesi bulunduğu belirtildi. HÜKÜMET DE ALARMA GEÇTİ
Fukuşima'daki kriz nedeniyle hükümet de harekete geçmişti. Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanı Toshimitsu Motegi, TEPCO'nun sorunu çözmesi için her türlü tedbiri alması çağrısında bulunmuştu. Hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, krizin büyümesi halinde alternatif soğutma sistemi üzerinde çalışacaklarını belirtmişti.Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sorun, 11 Mart 2011'de yaşanan 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunaminin reaktörleri vurmasının ardından başlamıştı. Jeneratörlerin su altında kalmasıyla soğutma sistemleri devre dışı kalmış ve etrafa radyasyon yayılmıştı. Santral açıklarında hafta sonu avlanan bir balıkta, izin verilen sınırın 7 bin 400 kat üzerinde radyasyon bulunmuştu. Bu krizin ardından Japonya, 50 kadar nükleer santralini geçici olarak kapatmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile