Yerel yönetim ve bölge sakinleri arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı yapımı sürekli ertelenen 16 kilometre kare büyüklüğündeki tesisin temeli atıldı.
Fukuşima nükleer santralindeki kaza sonrasında ortaya çıkan atıkların ve kirlenmiş toprağın depolanacağı tesis, 30 milyon ton kapasiteye sahip olacak.
Kyodo haber ajansı, hükümetin deprem ve tsunami felaketinin 4'üncü yıl dönümü olan 11 Mart'a kadar bölgeyi tüm atıklardan temizlemeyi planladığını duyurdu.
''Pasifik ateş çemberi" deprem ve volkan kuşağında yer alan Japonya, 11 Mart 2011'de tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşamıştı. Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan dev tsunami, 19 bin kişinin yaşamını yitirmesine, binlercesinin yaralanmasına ve ülkenin kuzeydoğu kıyılarında büyük hasara yol açmıştı.
Depremin ardından oluşan tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketi olarak kabul edilen nükleer kaza sonucunda Japonya'daki 50 reaktör geçici olarak kapatılmıştı.
Fukuşima'daki Nükleer Kaza
Japonya'da 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine sahne olan Fukuşima santralinin yakınında, nükleer atıkların ve radyoaktif madde bulaşmış toprağın depolanacağı 30 milyon ton kapasiteli dev tesisin inşaatına başlandı.