Füle Açıklaması

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Sırbistan'ın AB'den müzakere tarihi alabilmek için öncelikle Kosova ile ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini bir kez daha yineledi.

Stefan Füle, çeşitli temaslar için geldiği başkent Priştine'de, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuçi ve siyasi parti liderleriyle görüştü.

Başbakan Yardımcısı Kuçi ve Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Füle, başbakanlık binasında yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Sırbistan'ın Kosova ile yürüttüğü diyalog konusunda ilerleme kaydedeceğine inandığını söyleyen Füle, Sırbistan'ın AB'den müzakere tarihi alabilmesi için öncelikle Kosova ile ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini vurguladı.

AB'nin arabuluculuğunda gerçekleştirilen Sırbistan-Kosova arasındaki diyaloğu ve bu diyalog kapsamındaki ilerlemeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Füle, yakın bir tarihte AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile diyalog süreci hakkında rapor hazırlayarak bunu diğer AB üyesi ülkelere sunacaklarını ifade etti.

Kosova Başbakan Yardımcısı Kuçi de serbest dolaşım hakkına yönelik sürecin hızlanmasını talep ettiklerini ve AB'ye giriş tarihi alabilmek adına çabaladıklarını belirtti.

Kosova'nın yolsuzluk, suçla müdahale ve yargı alanlarında büyük ilerleme kaydettiğini belirten Kuçi, Stefan Füle'den AB için destek sözü aldıklarını söyledi.

-"Haziranda müzakere tarihi, 2014'te üyelik"-

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Füle, Kosova Başbakan Yardımcısı Kuçi ile yaptığı görüşmenin ardından cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ve ülkedeki siyasi parti liderleriyle bir araya geldi.

Başbakanlık binasında gerçekleşen görüşmede Füle, Kosova'nın Sırbistan ile yaptığı görüşmelerde iyi bir izlenim bıraktığını, ülkedeki tüm siyasi partilerin de bu sürece destek olması gerektiğini vurguladı.

Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga da Füle'nin Kosova ziyaretini son derece önemli bir ziyaret olarak değerlendirdi. Kosova'nın haziranda müzakere tarihi alacağından emin olduklarını ifade eden Yahyaga, ülkesinin gelecek yıl ise Avrupa ailesine katılacağını söyledi.

Muhabir: Arben Raşit - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile