Füsun Akatlı vefat etti
'Zamansız Yazılar yazarıyım ben. Öyle olmaktan hoşnudum.' Yaklaşık üç hafta önce Cumhuriyet'te başladığı köşe yazısı bu cümlelerle açılıyordu. Onbeş günde bir pazartesileri okurl...
"Zamansız Yazılar yazarıyım ben. Öyle olmaktan hoşnudum." Yaklaşık üç hafta önce Cumhuriyet'te başladığı köşe yazısı bu cümlelerle açılıyordu. Onbeş günde bir pazartesileri okurlarıyla buluşacağını köşesinden duyurmuş, heyecanını saklayamıyordu.
Lakin okuruyla bu 'sıcak' teması çok sürmedi. Eleştirmen ve denemeci Füsun Akatlı dün 66 yaşında vefat etti. Bir süredir kanser tedavisi gören yazar, köşe yazısında bir filozoftan alıntıyla, "İnsani olan hiçbir şey bize yabancı değildir." diye yazmıştı. Akatlı da her fani gibi hayata veda etti. Kanser tedavisi sürerken bir yandan da yeni kitabının son okumalarını yapıyordu.
1944 yılında Ankara'da doğan Akatlı, çevirmen Güzin Dino'nun kuzeni, felsefe ve sosyoloji profesörü Hilmi Ziya Ülken'in kardeşinin torunuydu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi'nde felsefe doktorası yaptı. 1983'te doçentlik aşamasında üniversiteden ayrıldı ve İstanbul'a yerleşti. Metin yazarlığı yaptı ve İstanbul Şehir Tiyatroları'na girdi. Kurucusu olduğu Yeditepe Üniversitesi Tiyatro bölümünde de dersler verdi. Başta Sait Faik Hikaye Armağanı ve Behçet Necatigil Şiir Ödülü olmak üzere pek çok ödülde jüri üyeliği yaptı. Bilge Karasu'nun kitaplarını yayıma hazırladı. Çeşitli dergi ve gazetelerde eleştiri ve deneme yazıları kaleme aldı. Özellikle 1960 sonrasının öykü ve romanı hakkında yeni bir anlayışla çözümleyici eleştiriler yazdı. Yazılarında dil, edebiyat ve kültür sorunlarına kafa yordu. Günümüz hikaye ve romancılarının eserlerini özellikle dil ve kültür süzgecinden geçiren yazılar yazdı. Denemelerinde edebiyat güncel sorunlarına değinirken felsefenin imkanlarından da yararlandı. Enis Batur, Akatlı'nın 'Rüzgara Karşı Felsefe' kitabı için şöyle diyordu: "Felsefe temelinden gelen sağlam, sekmez bir akıl yürütme yetisi; artık pek az yazarda karşımıza çıkan bir edebiyat tutkusu; lirik zekânın en temel işareti olan "humour"; bütün bunları kuşatan bir dil şehveti: Füsun Akatlı'yı güçlü bir deneme yazarı kılan işte bu özelliklerin kitabında buluşması."
Denemelerini okurken, bir eleştirmenin bilgi birikiminin çeşitlemesini duyumsadığını söyleyen Doğan Hızlan ise Füsun Akatlı için, "Eleştirilerini de okurken, eleştirinin kuru üslubunun lezzet kazanmasını, başarılı denemeciliğine bağlarım. Hiç kuşkusuz, onun yazılarının ardında sadece edebiyat birikimi yoktur. Eleştirilerinde, edebiyat birikiminin yanı sıra dünya görüşünün bir yazar için önemini, kültürün kuşatıcılığını, felsefenin yerini de fark edeceksiniz." diyor.
Akatlı'nın kitaplarından bazıları şöyle: Niçin Diyalektik, Yaz Başına Neler Gelir, Felsefe Kıyılarında, Felsefe Gözlüğüyle Edebiyat, Zamansız Yazılar, Zamana Direnen Şiir Zamanı Yaşatan Roman, Acıyla, Sevgiyle, Kahramanca.., Pusulamız Felsefe, Tenha Yolun Ortasında, Edebiyat Defteri.
Zaman