G20'den 'sulandırılmış' final

Güney Kore'nin başkenti Seul'de sanayileşmiş ve gelişmekte olan 20 büyük ülkeyi bir araya getiren G20 Zir...


Güney Kore'nin başkenti Seul'de sanayileşmiş ve gelişmekte olan 20 büyük ülkeyi bir araya getiren G20 Zirvesi, kur savaşları konusunda bekleneni veremedi.
G20 üyesi ülkelerin liderleri, para birimlerinde 'rekabet devalüasyonu'ndan kaçınma konusunda anlaşsa da, dünya finans piyasaları anlaşmayı 'sulandırılmış' bulduğu için fazla bir tepki göstermedi. Yatırımcılar ise zirvede ekonomik felaketlere karşı güvence verecek bir gelişme yaşanmadığı yorumunda bulundu.
G20 Liderler Zirvesi'nde, döviz kuru savaşları ve ticari korumacılık korkularını artıran "küresel gerilimler ve kırılganlıkların" üstesinden gelme konusunda fikir birliğini varıldı.
Sonuç bildirgesinde risklerin hâlâ sürdüğü belirtilerek, "Bazılarımız güçlü büyüme yaşarken, bazılarımız yüksek seviyede işsizlik ve cansız toparlanma ile karşı karşıya. İnişli çıkışlı büyüme ve artan dengesizlikler, küresel çözümlerin eşgüdümsüz çabalara sapmasına sebep oluyor" denildi. Ancak bu konudaki detayların konuşulması gelecek yılın ilk yarısına bırakıldı.
Bu arada, bazı ekonomi çevreleri, toplantıda bazı delegasyonlar arasında, para birimi ve ticaret dengesizliklerinin nasıl düzeltileceği konusunda yüksek gerilimin görüldüğünü, asıl anlaşmazlığın temel olarak Çin ve ABD arasında yaşandığını belirtiyor.
Yavaş büyüyen gelişmiş ekonomiler, faiz oranlarını rekor düşük seviyelerde tutarak büyümelerini hızlandırmaya çalışırken, gelişmekte olan piyasaların hızlı büyümeleri, ekonomilerinde aşırı ısınma kaygısı yaratıyor.
Öte yandan, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya zirvede ortak deklarasyon yayımlayarak, gelecekteki olası bir Avrupa Birliği (AB) kurtarma fonu için tahvil piyasalarını yatıştırma kararı aldılar. 

Avrupa'nın aklı İrlanda'da kaldı
İrlanda'nın tahvil faiz oranları rekor yüksek seviyelere çıkarken liderler, AB'nin müdahale etmesi gerektiği görüşünde. Ortak deklarasyonda, yeni kurtarma mekanizmasının 2013 ortalarında uygulamaya geçebileceği belirtildi. 

IMF'den Türkiye övgüsü
IMF, G20 Zirvesi için yayınladığı raporda, "Son iyileşmenin büyük bölümü dönemsel koşullardaki düzeltmeyi yansıtsa da, Türkiye faiz dışı dengede kötüleşmeyi geri çevirmede ilerleme sağladı" ifadesini kullandı. IMF, G20 "Karşılıklı Değerlendirme Süreci" raporunda, finansal sektörün reforma tabi tutulmasının kriz riskini azalttığını belirtti.
Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, en hızlı büyüyen gelişmekte olan piyasalar için kullanılan ve Brezilya, Rusya, Hindistan ile Çin'den oluşan BRIC grubuna, Güney Afrika'nın giriş başvurusu yaptığını açıkladı. Medvedev, Güney Afrika'nın resmi olmayan BRIC grubuna kabul edildiğini söyledi. 


Erdoğan, Obama ve Medvedev ile kurları konuştu
G20 zirvesine katılmadan önce ABD'nin para genişletme politikasını eleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan, zirvede tüm ülkelerin aynı görüşte olduğunu söyledi. Erdoğan, zirvede ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin aralarında olduğu liderlerle ikili görüşmeler yaptı. Erdoğan, gazetecilerin kur politikalarıyla ilgili bir sorusuna, "Genelde bütün G20 ülkeleri aynı kanaati paylaşıyor" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin IMF İcra Direktörleri Komitesi'nde sandalye sahibi olup olmayacağına ilişkin ise, "Mesajlar var da nihai karar 2 yıl içinde verilecek" dedi. Erdoğan'ın Medvedev ve Berlusconi ile enerjiyi de görüştüğü belirtildi.   
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile