BERLİN – Almanya Başbakanı Angela Merkel, 7-8 Temmuz'da Hamburg’da gerçekleştirilecek G20 zirvesine hazırlık için hala yapılacak çok işin bulunduğunu söyledi.
Merkel, G20 Zirvesi hazırlıkları için bazı Avrupalı liderlerle Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, G20’nin gündeminde yer alacak ana konuları ele aldıklarını belirtti.
Görüşmede kalkınma, uluslararası terörizmle mücadele, iklimin korunması, Afrika, sağlık ve kadınların eşitliği gibi konuları görüştüklerine işaret eden Merkel, “Bizim kendimizle uğraşmamamız lazım. Bunun yerine çok taraflı anlaşmalara ve kurallara güvenilmesi gerekir.' şeklinde konuştu.
ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan ayrılmasından üzüntü duyduklarını belirten Merkel, bu toplantıya katılan ülkelerin iklim anlaşmasının arkasında olduğunu yineleyerek, gelişmekte olan ülkelere önemli mesaj gönderdiklerini kaydetti.
Merkel, bir diğer konunun da ticaret olduğuna işaret ederek, ticaretin kurallara dayalı ve adil bir şekilde yapılması ve koruyuculuğa karşı mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
- İtalya'nın gündemi sığınmacı akını
Basın toplantısında konuşan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, G20 Zirvesi öncesi yapılan toplantıyla ortak yaklaşımlara odaklanma fırsatı bulduklarını belirterek, 'Avrupa’nın belirleyici bir rol oynayabileceği bir geçiş döneminde, büyük öneme sahip bir G20 Zirvesi olacak.' dedi.
Gentiloni, mini liderler zirvesinde Akdeniz’deki göçmen akışına dikkati çektiğini dile getirerek, “Bu imkan sayesinde, Avrupalı mevkidaşlarıma ülkemize doğru yoğunlaşan göçmen akışına dair aşırı endişeyi aktardım. Biz insani taahhütlerimizden asla ödün vermedik, vermeyeceğiz de. Ancak, Libya’da kullanılabilecek kaynak ve diğer ülkelerden de yeniden yerleştirme programları konusunda yardım talep ediyoruz.' diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şimdiye kadar hiç var olmayan sınamalarla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Uluslararası riskler hiç bu kadar ciddi değildi.” değerlendirmesinde bulundu. Buna ABD’nin İklim Anlaşması'ndan ayrılmasını, göç ve ticaret alanlarında yaşanan sorunları ile uluslararası terörizmle mücadeleyi gösteren Macron, Avrupa’nın ortak değerleri savunması gerektiğini kaydetti.
- AB, 'tek sesle' konuşacak
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da, “Bugün burada olmamız, Avrupa’nın sıkıntılı dönemlerde sorumluluk aldığının en iyi örneğidir.” açıklamasında bulundu. Kurallara dayalı bir uluslararası sistemi koruma ve güçlendirme konusunda kararlı olduklarını dile getiren Tusk, AB’nin gelecek hafta gerçekleşecek G20 zirvesinde “tek sesle” konuşacağını kaydetti.
Tusk, göç konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel’in oldukça iddialı bir önerisi olduğunu ancak bu öneride insan kaçakçılarına da yer verilmesi gerektiğini dile getirdi. Diğer G20 üyelerine insan kaçakçılarına Birleşmiş Milletler’in (BM) yaptırım uygulaması konusunu sunabileceklerini kaydeden Tusk, “İnsan kaçakçılarının BM listesine girmesi için BM Güvenlik Konseyi’nin onayı gerekiyor. Bu nedenle bu konunun G20’de ele alınmasının iyi olacağını düşünüyoruz.” dedi.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise uluslararası ticaretin uzun vadede gelişmesi ve serbest ticaret için birçok engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, 'Ancak aynı zamanda şu anda serbest ticaretin herkes için karlı olmadığını itiraf etmeliyiz. Bazı ülkeler diğer ülkelere göre daha çok karlı.' şeklinde konuştu.
Almanya'nın ev sahipliğinde, 7-8 Temmuz'da yapılacak G20 Zirvesine hazırlık niteliği taşıyan toplantıya AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Norveç Başbakanı Erna Solberg ve İngiltere Başbakanı Theresa May katıldı. May dışında tüm liderler, düzenlenen basın toplantısında hazır bulundu.
G20 Zirvesine Doğru
Almanya Başbakanı Merkel: 'Önümüzde daha çok işimiz var ve birlikte hareket etmeye çalışacağız' AB Konseyi Başkanı Donald Tusk: 'Bugün burada olmamız, Avrupa’nın sıkıntılı dönemlerde sorumluluk aldığının en iyi örneğidir.'