G7 Ülkeleri 1 Milyar Doz Asi Hibe Edecek

Ingiltere’nin ev sahipliginde Cornwall'daki Carbis Koyu’nda 1113 Haziran'da düzenlenen G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açiklandi.

G7 ülkeleri, yeni tip koronavirüs salgininin sonlandirilmasi amaciyla ihtiyaci olan ülkelere gelecek yil içinde 1 milyar doz asi hibe edecek.

Ingiltere’nin ev sahipliginde Cornwall'daki Carbis Koyu’nda 11-13 Haziran'da düzenlenen G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açiklandi.

Bildirgede, salginla mücadele amaciyla gelecek yil içinde küresel ölçekte 1 milyar doz Kovid-19 asisinin ihtiyaci olan ülkelere hibe edilecegi belirtilirken, Kovid-19’un kökenlerinin incelenmesi amaciyla Dünya Saglik Örgütü (WHO) tarafindan yürütülecek, uzmanlarin liderliginde, seffaf ve bilimsel bir ikinci faz arastirmasinin yapilmasi çagrisinda bulunuldu.

Bildirgede ayrica küresel saglik risklerine karsi is birliginin güçlendirilmesi, koordinasyonun artirilmasi, (saglik ürünleri sektöründe) imalat kapasitesinin artirilmasi, erken uyari sistemlerinin olusturulmasi konularinda liderlerin anlastigi belirtildi.

G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde ayrica güvenli ve etkili asilarin ve tedavilerin gelistirilmesi, test edilmesi için gerekli sürenin 300 günden 100 güne kadar düsürebilmesini hedefleyen bilimsel çalismalarin desteklenecegi kaydedildi.

G7 ülkelerinin salgin süresince ekonomilerinin desteklenmesi için 12 trilyon dolar maddi destek sagladiginin hatirlatildigi bildirgede, “Ekonomilerimizi gerektigi kadar desteklemeye devam edecegiz.” ifadesine yer verildi.

Gelecekte refahin korunabilmesi amaciyla, daha serbest, daha adil ve yeniden sekillendirilmis bir ticaret sisteminin savunulmaya devam edileceginin belirtildigi bildirgede, ayrica adil küresel bir vergi sistemine de ihtiyaç duyuldugu belirtildi.

- Karbon emisyonunu en geç 2050'de sifirlama hedefi

Iklim degisikligi ile mücadele mesajlarinin damgasini vurdugu zirvenin sonuç bildirgesinde, G7 ülkelerinin, karbon emisyonlarini 2030 yilina kadar yariya indirmeyi, en geç 2050 yilina kadar ise tamamen sifirlamayi hedefledikleri, küresel isinmanin +1,5 derece sinirinin atlinda tutulmasi amaciyla gerekli her adimin atilacagi kaydedildi.

Sonuç bildirgesinde, degisen dünyada demokrasi, özgürlük, esitlik, hukukun üstünlügü, insan haklarina saygi gibi degerlerin savunulmaya devam edilecegi belirtilirken, yoksul ülkelerdeki 40 milyon kiz çocugunun egitime katilmasinin desteklenmesi amaciyla Küresel Egitim Ortakligi’na (GPE) en az 2,7 milyar dolar katki sunulmasinin hedeflendigi belirtildi.

- G7 neyi temsil ediyor?

G7, dünyanin en büyük ekonomileri arasinda yer alan ABD, Ingiltere, Japonya, Fransa, Kanada, Almanya ve Italya'nin bir araya gelmesiyle olusuyor.

Ülkeler, ilk toplantilarini 1975 yilinda gerçeklestirdi. Rusya, 1998 yilinda olusumda yer almasina ragmen 2014 yilinda Kirim'in ilhakinin ardindan gruptan çikarildi.

G7, halihazirda dünya ekonomisinin yaklasik yüzde 40'lik kismini temsil ediyor.

Dünyanin en büyük ikinci ekonomisi konumunda bulunan Çin, daha çok Bati ekonomik paktini temsil eden bu olusumda hiç yer almadi.

Geçen yil mayis ayinda dönemin ABD Baskani Donald Trump, gruba Rusya, Hindistan, Güney Kore ve Avustralya'nin da eklenmesini istedigini ifade ederek, "G7'nin, dünyada olanlari düzgün bir sekilde temsil ettigini hissetmiyorum. Bu ülkeler grubu miadini doldurdu." ifadelerini kullanmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile