GAGIAD'tan, 'Hukuk Uyusmazliklarinda Arabuluculuk' Sempozyumu

GAGIAD'tan, 'Hukuk Uyusmazliklarinda Arabuluculuk' Sempozyumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Rifat Hisarciklioglu, Gaziantep Genç Isadamlari tarafindan düzenlenen ‘Hukuk Uyusmazliklarinda Arabuluculuk’ sempozyumunda konustu.

GAGIAD ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi isbirligi ile ‘Hukuk Uyusmazliklarinda Arabuluculuk’ sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun açilisinda konusan TOBB Baskani Rifat Hsarciklioglu, arabuluculuk sistemine önemine vurgu yaparak, sisteme suana kadar 2,2 milyon dosyanin geldigini kaydetti.

Asiri dosya yükü sebebiyle yargi sisteminin yavas islemesi hep sikayet konusu olduguna deginen Hisarciklioglu, “Ortalama bir dava Dünya Bankasinin raporlarina baktiginiz zaman, birinci derecedeki mahkeme 2 yil sürer, 2 yilda bunun temyizi sürer, toplam da 4 yil, yani haklisiniz bir davada, hakkiniz var, alacaginiz var ama alacaginiza 4 sene sonra kavusuyorsunuz. Bu adalet mi, bugünkü enflasyonist ortam da adalet mi, adalet degil. Geciken adalet, adalet olmaktan çikiyor. Sistem de ne yapsin asiri dosya nedeniyle arada bogulmus durumda” dedi.

“Arabuluculuk zorunlu hale geldi”

Isçi ve isveren uyusmazliklarinda sonra ticari davalarda, tüketici davalarda arabuluculuk zorunlu hale geldigini ifade eden Hisarciklioglu, “Bu sistemin kullanimi her geçen gün artti. Buraya gelen dosya suan da 2,2 milyon, eger bu sistemi biz kurmasaydik bunlarin hepsi mahkemelerde olacakti dava süreçler belki 4 yildan 5 yila çikacakti. 2,2 milyon dosyanin yüzde 70’i anlasmaya bitti, yani sulhla bitti. Eskiden mahkemeyi kaybeden ‘vay bana haksizlik yapild’i derdi ve hakkini helal etmezdi simdi yüzde 70 davada rizalar aliniyor karsilikli helallesiyor ve isinizi bitiriyorsunuz” ifadelerini kullandi.

“Bu sistemde her iki tarafta mutlu”

Arabuluculuk sistemi ile her iki tarafindan mutlu olduguna deginen Hisarciklioglu, “Biri mahkemeden çiktiginda her zaman bir taraf mutlu bir tarafta mutsuzdu ama arabuluculuk sisteminde ne oluyor, iki tarafta mutlu. Mutsuz olan yok iki tarafindan rizasi var. Insanlar zaman kaybindan, maddi anlamda kendilerini yipratan bu uzun süreçlerden yargi sistemimizin önemli bir is yükünden kurtardilar. Böylelikle magduriyetler azaldi, adalet duygusu da güçlendi, dolayisiyla da arabuluculuk toplumsal barisa da katki sagladi” seklinde konustu.

“370 arabulucu görev yapiyor”

Haftalik 5 ile 7 bin dosyanin geldigin belirten Hisarcikloglu, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ve Odalardaki Merkezlerimizde 370 arabulucu görev yapmaktadir, diger arabuluculari da merkezlerimiz de görev almaya davet ediyoruz. Haftada 5 ile 7 bin arasinda basvuru gelmekte bu merkezlere demek ki toplumda bu konu hakkinda bilgi artti, bunun faydalarini da insanlar görmeye basladi” seklinde konustu.

“Iki sende çözülemeyen dava 4 saatte çözüldü”

Sisteme iliskin bir örnek vererek konusmasini sürdüren Rifat Hisarciklioglu, “Seydisehir’de 28 farkli kisiyi ilgilendiren ve iki yildir devam eden bir miras davasi var. Sonuçta biri gariban, birinin ihtiyaci var ama iki yildir miras davasi devam ediyor ve sonunda arabulucuya geliyor bu 28 mirasçi ve sorunlari tam 4 saatte çözüldü. 2 senedir hukuk sitemi içinde çözülemeyen dava 4 saatte arabuluculuk sistemi içerisinde çözüldü. Bizim kültür ve inancimizda hukukun yeri çok önemlidir, mülkün temelinde adaletin olduguna inanan bir milletiz. Burada çok önemli bir konunun da altini çizmek istiyorum, biz 84 milyon olarak güçlünün hakli oldugu degil, haklinin güçlü oldugu bir Türkiye istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

"GAGIAD olarak sistemin daha basarili olmasi katkida bulunmak istiyoruz"

Gaziantep Genç Isadamlari Dernegi Baskani Cihan Koçer ise sempozyumda yaptigi konusmasinda, GAGIAD olarak sürece sahip çiktiklarini kaydetti.

Koçer, “Alternatif uyusmazlik çözüm yöntemlerinden arabuluculuk sisteminin basarisi ve bu sistemin yayginlasmasi açisindan biz GAGIAD olarak sistemin daha basarili olmasi için sürece sahip çikmak ve katkida bulunmak istiyoruz. Bu sistemde magduriyetlerin azaldigini, adalet duygusunun güçlendigini görüyoruz. Adaletin güçlenmesi her alanda olacagi gibi ülkemizin yatirimcilari nezdinde de cazibesini arttiracagi kaçinilmazdir” dedi.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Çigdem Kirca’da, arabuluculuga iliskin yaptigi konusmasinda, “Arabuluculugun gerçeklesmesi zorunlu kilmayla degil toplumda arabuluculugun basari saglayabilecegini iliskin inancin yayginlastirilmasiyla mümkün olabilir. O yüzden de burada tüm taraflarin isadamlarimizin, hukukçularimizin ve tüm halkin bunun önemli bir olgu oldugunu ve uyusmazligini çözmeden önce bunu bir müzakere bilinciyle ve bu yöntemle çözülebilecegine inanmasi, bunu desteklemesi, elinden geldigince kendisi bir seyler yapmaya çalismasidir” seklinde konustu.



AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de, "Arabuluculuk konusu bizim çok deger verdigimiz, mecliste çok zaman harcadigimiz Adalet Bakanimizin davetiyle de çalisma toplantilarinda bulundugum ve bir reform yasasiylada mecliste kanunlastirdigimiz bir yeni çalisma bunun çok basarili olmasini diliyorum. bugün yüzde 70 basarili olmasini çok degerli buluyorum" diye konustu.

Konusmalarin ardindan GAGIAD Baskani Cihan Koçer, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu’na günün anisina plaket verdi. Sempozyum konusmacilarin sunumuyla devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile