GAIB 2023 Yili Ihracat Rakamlarini Açikladi

GAIB 2023 Yili Ihracat Rakamlarini Açikladi

Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri 2023 yili ihracat rakamlarini açikladi.

GAIB’den yapilan yazili açiklamada bölgenin Aralik ayi ihracati bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 1,4’lük artisla 1,1 milyar dolar olurken, Gaziantep’in ihracati ise Aralik ayinda yüzde 2,8’lik artisla 927,1 milyon dolar oldu. Bu rakamlarla birlikte bölgenin 2023 yili ihracati yüzde 4,8 azalisla 11,7 milyar dolar oldu. Yili en çok ihracat yapan 6. Il olarak tamamlayan Gaziantep’in ihracati ise 2022 yilina göre yüzde 4,2 azalarak 10,1 milyar dolar oldu. Bölgenin ülkelere göre yillik ihracat tablosu incelendiginde, Irak, ABD, Suriye, Italya, Birlesik Krallik, Almanya, Iran, Suudi Arabistan, Libya ve Israil ilk siralarda yer aliyor. Bölgedeki diger illerin 2023 ihracat performansi ise söyle, Mardin’den 1,1 milyar dolar, Kahramanmaras’tan 1 milyar dolar, Malatya’dan 392,2 milyon dolar, Sanliurfa’dan 285,8 milyon dolar, Diyarbakir’dan 231,2 milyon dolar, Kilis’ten 94,5 milyon dolar, Adiyaman’dan 91,1 milyon dolar.

Ihracat rakamlarini degerlendiren GAIB Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci, “Acisiyla tatlisiyla birçok olayi yasadigimiz 2023 yilini geride birakiyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yilinda depremle sarsilmisken bölgemizin kalender sanayicileri büyük bir özveri ile yeniden ayaga kalktilar. Yilin ikinci yarisinda her ay 1 Milyar dolar ihracat barajini astik. Bu rakamlari, bu performansi 2024’e tasir ve gayretli olmaya devam edersek güzel sonuçlara ulasacagimizi düsünüyoruz’’ dedi.

2024 yilina dair beklentilerini dile getiren Baskan Kileci, “2024 yili belki de ihracatçilarimiz için en zorlu yillardan birisi olacak. Emekçi kardeslerimizin emeklerinin karsiligini almasi ve refah içinde yasamalari bizim için önemli. Ancak asgari ücretten dolayi rekabetçi gücümüzü kaybediyoruz. Bu da bizi bir dönüsüme zorluyor. Bu sayede artik emek yogun ve yüksek hacimli üretim yerine birim degeri ve katma degeri yüksek ürünlere, teknolojik ürünlere yönelmemiz gerekecek. Bu dönüsümü, yesil ve dijital dönüsümle desteklersek önümüzün açik oldugunu düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

"2024 yilinda faaliyetlerimize yenilerini ekleyecegiz"

Konusmalarinda ihracat rakamlarinin yani sira 2023 yilinda GAIB faaliyetlerine de deginen Kileci, "Bu yil birlik faaliyetleri olarak gerçekten basarili islere imza attik. Çalisanlarimizin öz verisi ve üyelerimizin ilgisi ile birçok webinar ve yüz yüze uzmanlik egitimi gerçeklestirdik. Katilimcilarin yogun ilgisiyle gerçeklesen egitimlerimiz sonrasi gerçekten güzel geri dönüsler aldik. Bunun yani sira ihracatçilarimizla sik sik bir araya gelerek onlarin sorunlarini dinlemeye, çözüm bulmaya çalistik. Yurt içi ve yurt disinda fuarlara katilarak istisarelerde bulunduk. Sekreterya faaliyetlerini yürüttügümüz sektörlerde ihracatimizi düzenleyici ve artirici faaliyetler gerçeklestirdik. Tasarim yarismalarimiz ile genç tasarimci kardeslerimize ulastik, yanlarinda olduk. Üniversiteli gençlerimize yürüdükleri yolda isik olmak adina bir dizi bulusma düzenledik. Faaliyetlerimizi düzenlerken odagimiz hep fayda saglamak oldu. 2024 yilinda var gücümüzle çalisarak faaliyetlerimize yenilerini ekleyecegiz. Inaniyorum ki 2024 yili hem ihracatimiz hem de birlik faaliyetlerimiz açisindan güzel bir yil olacak’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile