GAIB Baskani Kileci'den Ticaret Bakani Mehmet Mus'a Ziyaret

GAIB Baskani Kileci'den Ticaret Bakani Mehmet Mus'a Ziyaret

Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Fikret Kileci, Ticaret Bakani Mehmet Mus ve Bakanlik yetkilileri ile bir dizi görüsme gerçeklestirdi. Resmi ziyarette GAIB’in son dönemde Bölgede gerçeklestirdigi faaliyetler, öne çikan ve ulusal çapta ses getiren projeler ile Bölgeden ihracati gerçeklestirilen ürün kalemlerinin çesitlendirilmesine yönelik birçok konu Ticaret Bakanligi’nin gündemine tasindi.



GAIB Baskani Kileci, Ticaret Bakanligina gerçeklestirdigi resmi ziyarette, Ticaret Bakani Mehmet Mus, Ihracat Genel Müdürü Özgür Volkan Agar, Ithalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayis, Ihracat Genel Müdür Yardimcisi Musa Demir ile Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Baskani Ahmet Onur Öztürk ile görüstü. Çok verimli bir Ankara ziyareti oldugunu aktaran Kileci yaptigi degerlendirmede, “Türkiye’nin 2023 hedeflerine giden yolda ihracat hayati önem tasiyor. Gaziantep ve Güneydogu Anadolu Bölgesi de ülkemizin uzun vadeli hedeflerine ulasilmasi adina üzerine düsen sorumlulugu yerine getirme kararliligina sahip. Bu dogrultuda hayata geçirdigimiz faaliyetleri ve yürüttügümüz projeleri Bakanligimiza aktarmak arzusuyla bir ziyaret gerçeklestirdik ve basta Bakanimiz olmak üzere Bakanlik yetkililerle ile görüstük. 2020 yilinda 193 ülkeye 9,3 milyar dolarlik ihracat yapmis bir Bölgenin Ihracatçi Birlikleri Baskani olarak ihracatçilarimizi temsil etmek ve bu basariyi bir kez daha gözler önüne sermek gurur verici oldu. Türkiye’nin en çok ihracat yapan 5’inci sehri Gaziantep liderliginde emin adimlarla ilerleyen Bölgemiz, yilsonu itibari ile 12 milyar dolarlik bir ihracat hedefine sahip.” ifadelerinde bulundu.

“GAIB egitimleri Bölgede basladi, ülke çapina yayildi”

GAIB tarafindan düzenlenen egitimlerin Güneydogu’da basladigini, daha sonra ülke çapina yayildigini ifade eden Kileci, “Egitimi temel alarak çiktigimiz ihracat yolculugunda çok güzel bir noktadayiz. Egitim seminerlerine hiç ara vermeyen Birliklerimizin online seminerlerinden Mayis ayi itibariyla toplam 37 bin724 katilimci yararlandi. Seminerler disinda Birliklerimiz bünyesinde düzenlenen uzun soluklu egitimlerden simdiye kadar mezun olan kisi sayisi ise 465’e ulasti. Bakanligimizi da bu rakamlardan haberdar etmek oldukça mutluluk vericiydi” dedi.

“Projelerimizle gençlige ve yenilige yatirim yapiyoruz”

Bölgenin öne çikan sektörlerinde gençlige yatirim yapan projeler ürettiklerini ve hayata geçirmek için büyük bir çaba içerisinde olduklarini ifade eden Kileci, “Ticaret Bakanligimiz ile yaptigimiz görüsmede, yürütmekte oldugumuz projeleri aktardik. Önde gelen sektörlerimizin genç yeteneklere ihtiyaci var. Bizler de bu minvalde projeler üretiyor, gençlige ve yenilige yatirim yapiyoruz. Tekstil Birligimiz tarafindan düzenlenen ‘Doku Kumas Tasarim Yarismasi’, Hali Birligimiz tarafindan açilan Gaziantep Üniversitesi Hali Tasarimi Anasanat Dali ve yine Hali Birligimiz tarafindan düzenlenen ‘Makine Halisi Tasarim Yarismasi’ ile Hububat Birligimiz tarafindan yapimi planlanan Midyat Sanat Ve Tasarim Fakültesi söz konusu projelerden sadece bazilari” seklinde konustu.

“Polimerik Malzemeler ve Tekstil Arastirma Merkezi ile tekstil ve polimerik sahasinda teknoloji üretilecek”

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Baskani Ahmet Onur Öztürk ile yaptiklari görüsmede, Polimerik Malzemeler ve Tekstil Arastirma Merkezi üzerinde özellikle durduklarini kaydeden Kileci, “Güneydogu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligimiz, kurulacak Polimerik Malzemeler ve Tekstil Arastirma Merkezi ile tekstil ve polimerik sahasinda teknoloji üretilmesine öne ayak olmayi hedefliyor. Fizibilite çalismalarinin tüm hiziyla sürdügü Merkezimiz, teknik danismanlik, test, egitim, katki malzemesi üretimi alanlarinda faaliyet göstermesinin yani sira tasarim süreçlerinin, test ve analiz hizmetlerinin de yürütülecegi bir donanima sahip olacak. Merkezin uluslararasi akreditasyona sahip olmasiyla test konusunda disa bagimliligimiz da ortadan kalkacak” dedi.

“Bölge bazli ihraç kalemlerinin çesitlenmesi önemli bir husus”

Bölgesel ihraç çesitliligine dair hususlarin da Ticaret Bakanligi yetkilileri ile görüsüldügünü aktaran Kileci, “Bölge bazli ihraç kalemlerinin çesitlenmesi, bölgelerin sektörel krizlerden daha az etkilenmesine, bölgesel ihracatin sektör bazli krizlere daha dayanikli hale gelmesine ve sosyo ekonomik yapinin daha stabil olmasina vesile olacaktir. Bu baglamda, birinci elden yetkili bulunan Bakanligimiz ile yaptigimiz detayli görüsmelerde Birlik istigal sahamiza dair beklentilerin karsilanacagini temenni ediyoruz. Böylece ihracat hedeflerine dogru atilan adimlar daha da saglamlasacak, Birliklerimiz tarafindan ihracatçiya verilen hizmetler hizla artacaktir” ifadelerini kullandi.

“Gaziantep’te Gümrük Laboratuvari açiliyor”

Kileci son olarak, Ticaret Bakaninin Gaziantep’te kurulacak bir Gümrük Laboratuvari müjdesi verdigini ileterek, “Gaziantepli ihracatçilarimizin gümrük islemlerinde laboratuvar ihtiyacini giderecek genis kapsamli bir gümrük laboratuvarina ihtiyaci vardi. Birliklerimizin girisimiyle bu ihtiyaç Bakanligimiza iletildi. Bu görüsmemizde Ticaret Bakanimizdan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde bir gümrük laboratuvari kurulacagi sözünü aldim. Tüm sektörlerin ihtiyacina cevap verecek bu laboratuvarla Gaziantep ve çevre illerdeki ihracatçilarimiz artik İçel, Adana, Iskenderun ya da Istanbul’a gitmek zorunda kalmayacak. Bu sayede demuraj sorunu da ortadan kalkacak. Hem zamandan tasarruf saglanacak hem de ek maliyetlerin önüne geçilecek. Bakanimiz, Gaziantep’te faaliyete geçecek gümrük laboratuvarinin çalismalarina baslandigini iletti. Bu güzel haberi açiklamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sehrimize ve Bölgemize hayirli ve ugurlu olsun” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile