Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Şahin Batallı, UR-GE çalışmaları kapsamında tanıtım gruplarına Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın arttırılması ve ihracatçıların uluslararası rekabet gücünün arttırılması için destek sağlanacağını açıkladı.
Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın arttırılması için üreticilere yönelik sağlanacak olanUluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) hizmet binasında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısıyla tanıtıldı. Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Şahin Batallı, Gaziantep Ticaret Borsası Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, GAİB Genel Sekreter V. Salim Kocaer, GaziantepKümelenme Bilgi Merkezi Koordinatörü Serap Gültekin ve çok sayıda bulgur üreticisi firma yetkilisi katıldığı toplantıdan birlik ve beraberlik mesajları çıktı.
Bulgur üreticilerinin bir araya geldiği toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batalı, "Dünya piyasalarında firmalarımızın rekabet gücünü arttırmak ve tanıtıma önem vererek markalaşmayı uluslar arası arenada gerçekleştirmeyi kolaylaştırmak için Ekonomi Bakanlığımız yeni bir uygulama başlatmıştır. Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağ Tanıtım Grubu'nu Gaziantep'e aldırmayı yoğun çalışmalar sonucundabaşardık. Tanıtım grubumuzun bulgur tanıtımında başarılı olacağına inanıyorum. Bu bağlamda devlet UR-GE kapsamında bir araya gelen üretici firmaların ihracatlarını arttırmalarına sağlamak için gerekli destek verecek" dedi.
Uluslararası Rekabetçililiğin Geliştirtmesinin Desteklenmesi kapsamında verilen kredilerle Türkiye'de ihracatçı şirketlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün artacağına dikkat çeken Batalı, "Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Gurubu'nun başına Gaziantepli bir başkanın gelmesini sağladık. Çabalarımız sonucu bu tanıtım grubu Gaziantep'ten koordine edilecek. Başkanlığına Ticaret Borsası Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu'nu getirdik. Tanıtım grubuyla ilgili ekip kurma çalışmalarıönümüzdeki günlerde tamamlanacaktır. UR-GE den Gaziantep'in ve Güneydoğu Anadolu'nun en iyi şekilde faydalanması için çalışacaktır. Yalnız bu projeden faydalanmanın en büyük şartları katılımcıların giderlerin yüzde 25'ini ödemesi ve en az 10 firmanın bir araya gelerek bu projeye katılmasıdır. Giderlerin geriye kalan yüzde 75'lik kısmı devlet tarafından ödenecek. Bu proje ile istediğimiz ülkeye giderek bulgurumuzu tanıtabileceğiz" diye konuştu.
GAİB hizmet binasında bir araya gelen bulgur imalatçılarının Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenecek olan UR-GE'den faydalanması için iş birliği içerisinde hareket edilmesinin önemini ifade eden Gaziantep Ticaret Borsası Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, ihracatın geliştirilmesi ve dünyanın bütün noktalarına ulaşılabilmesi için işbirliği içerisinde hareket etmenin önemli olduğunu dile getirdi. Tiryakioğlu, "Markalaşma ve ihracatın arttırılması yolunda Ekonomi Bakanlığımız tarafından son dönemlerdegerçekleştirilen en önemli adımlardan birisi UR-GE çalışmalarıdır, 2023 hedefinin yakalanması için bu destekler çok önemlidir. Diğer taraftan üretici firmaların kurumsallaşması, istihdamlarının arttırılması, ihracattaki paylarının yükseltilmesi için sektörel iş birliği beraberinde büyük bir başarı getirecektir. Artık bulgur üreticilerimiz birlikte hareket ederek dünyanın çeşitli ülkelerinde ürünlerini tanıtabilecek, dünyanın çeşitli ülkelerinden alıcıları ülkemize davet ederek onlara üretimden tüketimekadar ürettikleri ürünleri en iyi şekilde tanıtabilmeleri için gerekli çalışmaları yürütebileceklerdir. Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek olan UR-GE çalışmalarında bulgur imalatçılarımız başta olmak üzere, diğer gıda ve üretim sektörümüzde kendi aralarında koordine olarak bu fonlardan yararlanacaktır. Bizler Gaziantep Ticaret Borsası olarakta üreticilerimizin UR-GE den yararlanması için elimizden gelenleri yapacağız" şeklinde konuştu.
Katılımcılara UR-GE projesi ile ilgili bilgi veren Gaziantep Kümelenme Bilgi Merkezi Koordinatörü Serap Gültekin ise, "Ekonomi Bakanlığı'nın desteklerini kullandırmak için çalışmalar yapıyoruz. UR-GE desteği devletin en yeni ve şimdiye kadar hibe olarak verdiği en büyük destektir. Bu destekte devlet giderlerin yüzde 75'ini karşılayarak firmaların omzundaki yükü önemli oranda azaltıyor. Biliyorsunuz Türkiye'nin 2023 yılı için büyük bir ihracat hedefi var 2023 yılı için 5 yüz milyar dolarlık ihracathedefleniyor. Bu ihracatı gerçekleştirmek üzerede devlet siz üretici firmalara bir takım destekler planladı. UR-GE Destekleme Projesi de bunların bir tanesi. Desteğin en önemli özelliği kümelenme dediğimiz sektörün içindeki firmaların bir araya gelerek projeler üretilmesi sonucu verilmesi. Yani sektörde güç birliği oluşturmaya yönelik bir destek. Tek tek başvuran firmalar bu destekten yararlanamayacak. Biz en az 10 firmanın bir araya gelerek bu destek için girişimde bulunmasını istiyoruz. Bizim dileğimizun, bulgur, bakliyat gibi sizin belirleyeceğiniz ürünlerin tanıtılması için sizlerle proje yaparak bu destekten faydalanmanız" diyerek desteklenmeye başvuru aşamalarını anlattı .
GAİB Bulguru UR-GE İle Dünyaya Tanıtacak
Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın arttırılması için üreticilere yönelik sağlanacak olan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) bilgilendirme toplantısında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri bulgur üreticilerini bir araya getirerek tanıtımı gerçekleştirdi.