Alıcı ve satıcıların buluştuğu bu programda önemli görüşmeler gerçekleştirildi.
GAİB Diyarbakır’da gerçekleştirilen Ortadoğu Gıda Gıda-Tek Fuarı 2013, Ortadoğu Mobilya ve Dekorasyon Fuarı 2013 ile Ortadoğu Moda Fuarı 2013 fuarlarında alıcılarla satıcıları buluşturarak yeni bir çalışmaya imza attı. 100’e yakın firmanın stant açarak katıldığı fuarlara, ayrı bir boyut katmak amacı ile Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (GAİB) organizatörlüğünde bir Alım Heyeti Programı gerçekleştirilmiştir. Alım Heyeti Programı kapsamında 12-15 Kasım 2013 tarihleri arasında Irak, İran ve Cezayir’den gıda, kimya, tekstil ve mobilya alanında faaliyet gösteren 10 işadamı Diyarbakır’da ağırlanarak bu sektörlerde faaliyet gösteren Türk firma yetkilileriyle bir araya getirilerek ikili görüşmeler sağlandı.
GAİB’in yeni pazarlar bulabilmek yönündeki çalışmalarının bir parçası olan ve Ekonomi Bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen Alım Heyeti Programının başarıyla uygulandığını ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “GAİB Diyarbakır’da gerçekleştirilen Ortadoğu Gıda Gıda-Tek Fuarı 2013, Ortadoğu Mobilya ve Dekorasyon Fuarı 2013 ile Ortadoğu Moda Fuarı 2013 fuarlarında uyguladığımız Alım Heyeti Programıyla alıcı ve satıcıları bir araya getirerek ikili görüşmeler sağladık. Katılımın ücretsiz olduğu İkili İş Görüşmeleri esnasında 18 Türk firması, hem Irak, İran ve Cezayir’e ihracat konusunda ilk elden bilgi sahibi olmuş ve hem de alım heyetinde yer alan firmalarla doğrudan işbirliği yapma imkânlarına kavuşmuştur. Alım Heyeti Programı, GAİB tarafından Ekonomi Bakanlığı ve yabancı ülkelerde bulunan ticaret müşavirliklerimiz ile yakın temas halinde organize edilmiştir. İkili İş Görüşmelerine katılan yerli ve yabancı tüm işadamları, organizasyonun kendileri açısında son derece olumlu geçtiğini ve amacına ulaştığını belirtmişlerdir. Alım Heyeti Programı’na katılan yabancı işadamları, 14 Kasım 2013 Perşembe günü gerçekleştirilen fuar açılış törenine katılmışlar ve ikili iş görüşmesi yaptıkları firmaların fuarda yer alan standlarını ziyaret ederek ürünlerini incelemişlerdir. Fuar katılımı sonrasında, ilgilendikleri firmaların fabrikalarını yerinde ziyaret ederek, her türlü Pazar araştırması imkânına kavuşmuşlardır. Özellikle Kerkük’ten katılan Irak Türkmen İşadamı Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, programdan çok memnun kalmışlar ve çok yakında 15 kişilik bir işadamı heyeti ile Diyarbakır’a tekrar gelmek istediklerini belirtmişlerdir. Konuyla ilgili olarak Musul Ticaret Ataşeliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile yapılan ön görüşmeler sonrasında konuyla ilgili tarafların konuya büyük bir ilgi duydukları ve heyecan içinde oldukları müşahede edilmiştir” dedi.
GAİB’in görev sahasında bulunan illerin kalkınması ve bu illerde ihracatın artırılması yönündeki çalışmalarının süreceğine de dikkat çeken GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz Diyarbakır’a yapılan yatırımların üretime dönüşmesiyle ortaya ihracata konu olacak önemli ürünlerin çıktığını da belirtti.
Çıkmaz, çözüm sürecinin bölgeye sağladığı barışın önemine de dikkat çekerek, Ekonomi Bakanlığı tarafından Diyarbakır’da yatırım yapacak firmalara verilen çok sayıda Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırımların hayata geçirilmesi sonucunda önemli bir üretim artışının ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Başkan Abdulkadir Çıkmaz, “Bu kapsamda Diyarbakırlı yatırımcı için ihracat imkânlarının araştırılması ve gerekli ikili ilişkilerin tesis edilmesi konusunda GAİB, görev sahasındaki bütün illere gösterdiği ilginin daha fazlasını Diyarbakır’a göstermek için her türlü imkânını seferber etmektedir ve edecektir. Son dönemde gündeme gelen Çözüm Sürecinin başarıya ulaşabilmesi adına üzerimize düşen her türlü görevi, büyük bir memnuniyetle gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki dönemlerde de Alım Heyeti Programlarının gerek yurt içi gerekse yurt dışı fuarlarda uygulanacağına dikkat çekildi.
Gaib, Diyarbakır’da İhracatını Arttırmak İçin Kolları Sıvadı
2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi yönünde lokomotif görevini üstlenen GAİB, faaliyet sahasında bulunan illerin ihracatta geliştirilmesi yönündeki çalışmalarına yeni bir boyut kazandırarak Diyarbakır’da açılan çeşitli fuarlarda Alım Heyeti Programını Ekonomi Bakanlığı ile koordineli olarak uygulamaya koydu.