Gal Arisina Karsi 600 Yirtici Böcek Dogaya Salindi

Gal Arisina Karsi 600 Yirtici Böcek Dogaya Salindi

Zonguldak’ta kestane agaçlarina zarar veren gal arisina karsi faydali 600 yirtici böcek dogaya salindi.

Türkiye’de 2014 yilinda Yalova ve Bursa’da ortaya çikan ve ana vatani Çin olan gal arisina karsi mücadele sürüyor. 2020 yilindan itibaren Zonguldak’ta da görülen; kestane agaçlarinin tomurcuklarina biraktigi yumurtalarla birlikte çogalan gal arasi, agaçlarin çiçek açmasini engelleyerek zamanla kurumasina sebep oluyor.

Kestanedeki rekolteyi de düsüren, kestane balinin üretiminin azalmasina da sebep olan gal arisina karsi mücadele programi çerçevesinde dogaya 600 yirtici böcek salindi. Kilimli ilçesine bagli Göbü Sirinköy’de dgaya salinan “Torymus sinensis”ler ile birlikte kestane agaçlarinin korunmasi hedefleniyor.

Zonguldak Valisi Osman Hacibektasoglu, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu, Tarim ve Orman Il Müdürü Nihat Agan ve görevli personellerin katilimiyla gal arisina karsi mücadelenin sürecegi ifade edildi.

Zonguldak Valiligi; ‘Dogada biyolojik denge için faydali böcek popülasyonu yeterli sayiya ulasincaya kadar kestane gal arisinin yogun zarar yaptigi bölgelerde faydali böcek salimina devam edilecektir” paylasiminda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile