'Galoş' Üreterek El Becerilerini Geliştiriyorlar

Tekirdağ'da ZİÇEV tarafından açılan galoş kursuna katılan zihinsel engelli çocuklar, üretim yaparak hem gelir elde ediyor hem de el becerilerini geliştirme fırsatı buluyor ZİÇEV Tekirdağ Müdürü Güneş : 'Çocuklar burada çalışarak kas gelişimlerini de sağlıyor. Meslek edinme ve iş becerilerini de geliştirmiş oluyorlar'

ERGÜN HAKTANIYAN - Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Tekirdağ Şubesi tarafından zihinsel engelli 20 öğrencinin fiziksel gelişimlerine yönelik yapılan çalışma ile çocuklar hem galoş üretip hem de el becerilerini geliştiriyorlar.

ZİÇEV Tekirdağ Müdürü Yaşar Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın, zihinsel engelli bireyleri bir araya getirip topluma yararlı bireyler olmalarını sağlamayı amaçladığını söyledi.

Vakıfta birçok çocuğun farklı eğitimlerden geçtiğini ve galoş üretiminin de bunlardan biri olduğunu belirten Güneş, şunları kaydetti :

'Biz Avustralya Büyükelçiliği'ne bir proje gönderdik. Projemiz kabul gördü. Bu projeyle 5 galoş makinesinin yapımı sağlandı. Bunların yanında galoş poşetleri kalıpları ve lastikleri alındı. Çocuklar elleriyle poşetleri kalıplara geçiriyorlar, sonra makinede basıyorlar. Bu şekilde galoşlar üretilmiş oluyor. Çocuklar yaklaşık bir saatte 50 galoş üretiyor. Galoşlar farklı kurum ve kuruluşlar tarafından rağbet görüyor. Üretilen 500 çift galoş 70 lira gibi bir ücretle satılıyor. Buradan elde edilen gelir de engelli çocukların eğitim masraflarında kullanılıyor. Orta derece çocuklar bunları yapıyor. Yaklaşık 20 öğrenci galoş yapımında çalışıyor. Çocuklar burada çalışarak kas gelişimlerini de sağlıyor. Meslek edinme ve iş becerilerini de geliştirmiş oluyorlar.'

- 'Asıl amacımız çocuklara el becerisi kazandırmak'

Güneş ayrıca üretilen galoşların vakfa gelen misafirler tarafından da kullanıldığı ve hijyenik bir ortam sağlandığını ifade etti.

Özel eğitmenlerin çocuklara yol gösterdiğini ve üretilen galoşların kaliteli olduğunu vurgulayan Güneş, 'Bu galoşları sosyal gelir amaçlı çocukların ihtiyaçlarına göre kullanıyoruz. Galoşların özel alıcıları var ama böyle bir şey yapmamızın amacı ekonomik gelir elde etmek değil. Burada çocuklara galoş yaptırarak beceri kazandırıyoruz. Asıl amacımız çocuklara el becerisi kazandırmak ve bunu geliştirmek. Yani çocukları işçi gibi çalıştırıp da bir şeyler kazanmak değil.' dedi.

Galoş yapımına katılan öğrencilerden Pınar Gürertaş ise arkadaşlarıyla galoş yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile