Gana’dan Türkiye’ye gelen 27 öğretmen adayı, Fırat Üniversitesi’nde 3 ay süren pedagojik formasyon eğitimini tamamladı. Bugün Ganalı öğrenciler için Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda mezuniyet töreni düzenlendi.
Törene, Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Gana Paragon Vakfı Başkanı Abdul Nasiru-Deen, Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Gömleksiz, TİKA Özel Kalem Müdürü Hadi Turuz ve Ganalı öğrenciler katıldı.
Müslümanlığın ve kardeşliğin bir gereği olarak herkesin üstüne düşen vazifeyi yapmasının gerektiğini belirten Rektör Demirdağ, “Devlet büyüklerimizin bize çizdiği vizyonlar çizgisinde bizde üzerimize düşeni bir birey ve fert olarak yapmamız gerekiyor. Gana’da özellikle pedagojik formasyon eksikliği nedeniyle kilise birliklerinin pedagojik formasyonu kendi inançlarına göre verdiklerini ve Müslümanlar’ın bundan yoksun oldukları ile ilgili bilgi ifade edilince bizde buna nasıl çözüm bulabiliriz diye istişare yapmıştık. YÖK başkanımıza böyle bir proje olduğunu, herhangi bir yol alma konusuna kendinin de desteğini aldıktan sonra yola koyulduk” dedi.
Pedagojik formasyon eğitiminin Elazığ’da verilmiş olmasının kendileri için bir gurur olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Çünkü Elazığ, Harput, Palu ve buralardaki medreseleriyle, eğitim kültürü ve alt yapısıyla dünyaya örnek olacak illerden biridir. 1700’lü, 1800’lü yıllarda dünyadaki Müslümanlar için de Kur’an-ı Kerim’i güzel okumak isteyenlerin gelip eğitim gördükleri yer Harput’taki Kura Üniversitesi’dir. Türkiye’deki o dönemde yapılmış olan tek üniversitedir. Elazığ eğitim, hoşgörü ve medeniyet kültürüdür” diye konuştu.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Elazığ’da bu programın organize edilmiş olmasından memnun olduklarını ifade eden Vali Murat Zorluoğlu ise şunları kaydetti:
“Bundan yıllar önce Japon Kalkınma Ajansı’nın bir programıyla Japonya’ya gittik. Program çerçevesinde Japonya makamlarının bizi ağırladığı o dönemde doğrusu içimden çok hayıflanmıştım. Neden bizim ülkemizde bu tür faaliyetler ve organizasyonlar yok diye biraz üzülmüştüm. Ama Allah’a hamdolsun bugün başta TİKA olmak üzere birçok kurumumuzla hükümet ve devletimiz dünyanın neredeyse tamamında o benim katıldığım programın üzerinde çok daha büyük ve önemli organizasyonlar yapar hale gelmiştir.”
Program, Ganalı öğrencilerin milli marşlarını okuyup kep atmalarıyla sona erdi.
Ganalı Öğrencilerin Mezuniyet Sevinci
Türkiye’de ilk defa Fırat Üniversitesi ile TİKA’nın koordinesinde Ganalı öğretmen adayları pedagojik formasyon eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun oldu.