Gap'ın Organik Pamuk Üretim Potansiyeli

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, bölgedeki organik pamuk üretimi potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.


Karahocagil, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının teknik desteği ile bölgede GAP Organik Tarım Küme Projesi'nin yürütüldüğünü belirtti.

Proje kapsamında düzenlenen uluslararası ve ulusal konferans ve panellere katılmaya gayret gösterdiklerini vurgulayan Karahocagil, GAP bölgesinin tarımsal üretim kapasitesi ve sulama projeksiyonlarına ilişkin bilgi paylaşımında bulunduklarını kaydetti.

Bölgede üretimi yapılan pamuğun ülke üretimindeki yeri ve potansiyeline dikkat çekmeye çalıştıklarını aktaran Karahocagil, şu bilgileri verdi:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin geniş ve verimli sulanabilir tarım alanları ile Türkiye'nin önde gelen organik tekstil ve gıda hammadde tedarikçisi, yenilikçi ve rekabetçi organik üretim cazibe merkezi olması hedeflenmektedir. Revizyonu yapılan GAP Eylem Planı çerçevesinde 2018 sonunda sulama yatırımlarının yüzde 65'e çıkması planlanıyor. Belirlenen hedeflere ulaşılması için altyapı bağlamında ciddi bir atılım gerçekleştirilmiş olacaktır. Gerek altyapı yatırımları gerek organik tarım uygulamalarının bölge sathında yaygınlaştırılmasına çalışılıyor. GAP bölgesinin 100 bin hektar alanda 400 bin ton organik kütlü pamuk ve 160 bin ton organik lif pamuk üretimi potansiyeli mevcuttur. Dolayısıyla bu potansiyelin değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bölgemiz organik tekstil ürünü üreticileri için önemli bir tedarik merkezi potansiyeli taşımaktadır."

Karahocagil, bölge illerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının da kullanılmasının yaygınlaştırılmasına çalışıldığına işaret etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile