Gap Belediyeler Birliği Mardin`de Toplandı

Gap Belediyeler Birliği Mardin`de Toplandı

Mardin Yay Grand oteli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği "Yerel Yönetimlerde İşbirliklerin Geliştirilmesi ve Uygulama Örneklerinin Paylaşılması" projesinin 3`üncüsü olan "Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum" konulu seminerine ev sahipliği yaptı.

GABB`ın, Hollanda Büyükelçiliği ve Hollanda Deventer Belediyesi işbirliğinde yürüttüğü söz konusu proje ile ilgili toplantının açılış konuşmasını Diyarbakır Büyükşehir Belediye ve GABB Başkanı Av. Osman Baydemir yaptı. Konuşmasını Mardin`in Kurtuluş 21 Kasım güne getiren vurgusuyla söze başlayan Baydemir, "İyi ki Düşman İşgalinden Kurtuluşu`nun anma günü değil de Onur Günü olarak kutluyorsunuz. Aksi durumda işgale uğramış şehir olarak lanse edilirdiniz. Bu Onur gününüzü yürekten kutluyorum ve daha niceonur günlerine" şeklinde konuştu.

"Dünyada iki şehir yoktur ki ortak baydaları, tarihsel mirasları ve farklılıkları olmaya dursun, Onlar birbirlerine çok yakın ve birçok şeyde çeşitlilikleri ve ortak paydaları bir olmasın ki, onların Mardin ve Diyarbakır olduğunu buradan ifade etmek isterim" diyen Osman Baydemir, "Kaderi ve yazgısı aynı olan iki kent biri Mardin diğeri ise Diyarbakır dünyanın hiçbir iki kenti yoktur ki birbirine bu kadar yakın olsun Mardin ve Diyarbakır hem geçmişimiz hemde geleceğimiz ortak olduğuna inanıyorum bundandolayı da bugünkü eğitim çalışmasının da Mardin`de düzenlenmesinden ayrıca heyecan duyuyorum bugün Mardin`i Mardin yapan çeşitliliğidir. Mardin`i Mardin yapan çok kimlikliğidir çok inançlığıdır, dolayısıyla Mardin bir Süryani kimliğidir. Mardin bir Arap kimliğidir, Mardin bir Kürt kimliğidir bütün bu kimlikleri bir arada yaşatabilmek ve bunları geleceğe taşıyabilmek benim bir çağrım var Mardin`deki Süryani kardeşlerim lütfen Süryani olarak kalmaya devam ediniz kimliğinizi ve inancınız yaşayarak yaşamayadevam edin. Mardin`li Arap kardeşlerim dilinizi kimliğinizi yaşayarak korumaya devam ediniz çünkü Mardin`i güzelleştiren farklı kimliklerdir. Farklı kültürlerdir ve farklı inançlardır" diye konuştu. Yerel yönetimlerin algısının giderek değiştiğini söyleyen Baydemir, 8 yıldır Diyarbakır Belediyesi Kent Konseyi`nin aldığı yüzde 75`lik kararları ile Sivil Toplum Örgütleri (STK) hayata geçirdiğine de işaret ederek, bunun bir hak değil ödev olduğunu kaydetti. Kent konseyini yönlendiren STK`lıların yürüttüğü fikirlerin ve sunduğu alternatif projelerin var olan devlet kaynaklarının daha verimli kullanmasına da imkan sağladığını ifade eden Osman Baydemir, Diyarbakır Suriçi Belediyesi`nden de bir örnekvererek, Diyarbakır surlarının ışıklandırılması ile ilgili korucu güvenlik amaçlı tedbir aldıklarını ancak, buna rağmen lambaların yüzde 50`sine varan bir tahribatın olduğunu, bunu yapanlarla oturup konuşarak, ışıklandırmayı onların korumasını sağlayarak sorunu çözüme kavuşturduklarını kaydetti. Sorunların kaynağına inildiğinde çözümünde aslında zor olmadığına da işaret eden Baydemir, Hollanda Beventer işbirliği ile yürütülen Yerel Yönetimlerde İşbirliklerinin Geliştirilmesi ve Uygulanma ÖrneklerininPaylaşılması Projesinin 3`üncü Yerel Yönetim ve Sivil Toplum seminerine Temsilci gönderen Hollanda ülkesine, Dış İlişkiler Sorumlusu Nicollatte Mitut teşekkür ederek tamamladı

GABB toplantısının Mardin`de yapılmasından son derece mutluluk duyduğunu söyleyerek kısa bir konuşma yapan Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu da, yerel yönetimlerin STK`lılarla daha da güçlenmesi ve mevcut kaynakların daha rasyonel kullanılmasına da büyük katkılar sağlayacağına olan inancının tam olduğunu dile getirerek bitirdi

Hollanda Daventer Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu Nicollatte Mitut ise, GABB belediyeleri ile yürütülen ortak ilişkilerin çok verimli geçtiğine vurgu yaparak, seminerin daha da verimli hale getirilmesinde katkı sunan tüm belediyelere ve icranın başındaki Başkanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Toplantı daha sonra katılımcı Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin belediye Başkanları ve temsilcilerinin katılımı ile sürdü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile