GAP Bki Başkan Vekili Kölmek'den Açıklama

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mustafa Kölmek, dünyanın sayılı, Türkiye'nin en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP'ın, gelecek kuşakların kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan sürdürülebilir insani kalkınma felsefesi üzerine kurulduğunu söyledi.

Kölmek, Harran Üniversitesi , GAP BKİ Başkanlığı ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği işbirliğinde ''Tarım işçilerinde görülen hastalık ve etkilenmelere yönelik bilimsel kanıtların paylaşılması'' amacıyla düzenlenen ''1. Tarım Sağlığı ve Güvenliği'' sempozyumunun açılışında yaptığı konuşmada, GAP'ın temel hedefinin uygulandığı bölgede yaşayan halkın gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bu bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

GAP'ın, çok sektörlü, entegre ve sürdürülebilir bir kalkınma anlayışıyla ele alınan bir bölgesel kalkınma projesi olduğunu ve 9 ili kapsadığını hatırlatan Kölmek, 1970'li yıllarda Fırat ve Dicle nehirleri üzerindeki sulama ve hidroelektrik amaçlı projeler olarak planlanan GAP'ın, 1980'lerde çok sektörlü, sosyo-ekonomik bir bölgesel kalkınma programına dönüştürüldüğünü dile getirdi.

Kalkınma programı, sulama, hidroelektrik, enerji, tarım, kırsal ve kentsel altyapı, ormancılık, eğitim ve sağlık gibi sektörleri kapsayan GAP'ın, Su Kaynakları Programı'nda 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve 1.82 milyon hektar alanda sulama sistemleri yapımının öngörüldüğünü aktaran Kölmek, toplam yatırım değeri 44.5 milyar TL olarak tahmin edilen GAP'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük bölgesel kalkınma projesi olma özelliğini taşıdığını hatırlattı.

GAP'ta nakdi gerçekleşmenin 38.8 milyar TL'ye ulaştığını ifade eden Mustafa Kölmek, şunları kaydetti:

''Proje kapsamında bugüne kadar 21.3 milyar dolar tutarında 355 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretildi. Ayrıca projenin meydana getireceği yüksek tarım ve sanayi potansiyeli, bölgede gelir düzeyini 5 kat artıracak ve yaklaşık 3.8 milyon kişiye iş imkanı sağlanacaktır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplam arazi varlığı ve bitkisel üretim potansiyeli açısından oldukça zengin bir bölgedir. 7.5 milyon hektar olan toplam arazi varlığının yüzde 43,6'sı bitkisel üretim, yüzde 29,4'ü çayır - mera ve yüzde 19,2'si orman-fundalık arazisidir. Mevcut durumda GAP bölgesi, Türkiye pamuk üretiminin yarısından fazlasını karşılamakta olup ülkemizde yetiştirilen diğer bitkisel ürünlerin de önemli bir bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesinden karşılanmaktadır. Bölgede sulamaların tamamlanmasıyla birlikte özellikle yaş sebze, meyve ve endüstri bitkilerinin üretiminde büyük artış beklenmektedir.''

Kölmek, Dünyanın sayılı Türkiye'nin en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP'IN, gelecek kuşaklar için kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan sürdürülebilir insani kalkınma felsefesi üzerine kurulduğunu ifade etti.

Kölmek, ''Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkan verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlama anlamını taşımaktadır. Sürdürülebilir kalkınma sosyal, ekolojik, ekonomik, mekansal ve kültürel boyutları olan bir kavramdır'' şeklinde konuştu.

-Diğer konuşmacılar

HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu da üniversite olarak temel hedeflerinin tarım ve tarıma dayalı sanayi çalışmalarına destek vermek olduğunu belirterek, bu çalışmaları yaparken tarım sektöründe çalışanların sağlığına yönelik uygulamalara önem verdiklerini söyledi.

HRÜ bünyesinde kurulan teknoparkın da en önemli bölümlerini tarım sektörünün oluşturacağını aktaran Mutlu, bölgenin kalkınabilmesi için tarımsal üretimin önemli olduğunu kaydetti.

İki gün sürecek sempozyuma yurt içi ve yurt dışından toplam 187 akademisyen katılıyor. Sempozyum boyunca çeşitli sunumlar yapılacak .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile