GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil Açıklama Yaptı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Kadın ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Projesi ile 36 projeye 3 milyon avronun üzerinde hibe vereceklerini söyledi.

Karahocagil, Kadın ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan Trabzon Yerel Eşitlik Çalışma Planı'nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, GAP'ın sosyal projelerde oldukça güçlü bir kurum olduğunu belirterek, ''Çok amaçlı toplum merkezlerimiz var. Bugüne kadar 200 binin üzerinde hanıma ulaşmış durumdayız. Gençlik merkezleri, çocuk gelişim merkezlerimiz, çocuk okuma odalarımız oldukça fazla sayıda'' dedi.

Toplumsal ve sosyal projede yer aldıklarını ifade eden Karahocagil, ''Kadın ve eşitlik, üzerinde çalıştığımız ayrı bir konu. Konuyla ilgili zaten yürüyen projelerimiz bölge çapında vardı. Bu tecrübeyi paylaşmak üzere bölge dışında 30 ili kapsayan kadın ve kadın sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi projesini ürettik. AB finansmanıyla ve doğrudan kendimiz yürütüyoruz'' diye konuştu.

Karahocagil, 36 projeye 3 milyon avronun üzerinde hibe vereceklerini vurgulayarak, ''Bu hibe ile 30 ilde kadın sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesini, kadınların kamu hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılmasını sağlayacağız'' dedi.

-''GAP projesi geleceğimize umutla bakmamızı sağlayacak proje''-

GAP'ın dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projesi olduğuna dikkati çeken Karahocagil, şöyle devam etti:

''GAP çok sektörlü, entegre ve insan odaklı bir proje. Sosyal sektörler dahil bütün sektörleri kapsayan orijinal bir çalışma ve yaklaşık 20 yıldır yürütülüyor. Sadece barajlar ve sulamadan ibaret değil. Asıl amacı Fırat ve Dicle nehirlerinin kapasitesini kullanmak, onun enerji ve tarıma yönelik potansiyelini değerlendirmek ancak bunu yaparken buradan doğacak potansiyeli tam anlamıyla değerlendirmek üzere insana da yatırımı öngören örnek bir proje. Bugüne kadar proje için yaklaşık 39 milyar lira harcandı. Yüzde 86'ya yakın nakdi gerçekleşme var.''

Karahocagil, enerjide yüzde 75'lik bir gerçekleşmeyle büyük başarı sağlandığını anlatarak, şunları kaydetti:

''Bu rakam suyla birlikte yüzde 90'ı geçecek. Sulamada da yüzde 20'lerdeyiz ancak uygulamadığımız GAP Eylem Planıyla 2013-2014 yıllarında yüzde 60'a ulaşacak proje ve tabi sadece bölge için değil, ülkemiz için de ciddi bir zenginlik kaynağı olacak. Yaratılacak katma değer çok yüksek olacak. Ülkemizin gıda ve enerji güvenliği için de ciddi bir proje. GAP projesi geleceğimize umutla bakmamızı sağlayacak bir proje.''

-''Farkındalığın oluşturulması olmazsa olmaz''-

Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise Trabzon Yerel Eşitlik Çalışma Planı'nın, 2023 hedeflerine ulaşmada olmazsa olmaz olarak kabul ettikleri kadının hem sosyal hem ekonomik hayata katılımında son derece önemli olduğunu söyledi.

Kadının ekonomik ve sosyal hayata katılımının istenilen düzeyde olmadığını belirten Vali Kızılcık, ''Bu katılım seviyesini yükseltebilmek sadece kadınlarımızda bu alandaki duyarlılığın yükseltilmesi değil, bir o kadar da toplumun diğer yarısını teşkil eden erkeklerimiz nezdinde de duyarlılığın, farkındalığın oluşturulmasının olmazsa olmaz olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi ile kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Vali Kızılcık, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan tarafından Yerel Eşitlik Çalışma Planı imzalandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile