MEHMET FATİH ASLAN - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yürütülen yatırımlarla bölgede iş gücüne katılım oranı yüzde 43,7'ye yükseldi.
Türkiye'nin bölgesel potansiyelini ortaya çıkaran, yarattığı imkanlarla ülke ekonomisine reel anlamda katkı sağlayan GAP, ülkenin en büyük, dünyanın da sayılı projeleri arasında yer alıyor.
Proje kapsamında tarım, sanayi, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapıda yürütülen yatırımlar, bölgenin ekonomik ve sosyal olarak refah seviyesinin yükselmesini sağlıyor.
İstihdama yönelik yatırımlar ve teşvik yasaları sayesinde 2007'de yüzde 34 olan iş gücüne katılım oranı, yüzde 43.7'ye yükseldi.Aynı dönemde istihdam oranı ise yüzde 28'den, yüzde 35'e çıktı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin istihdam konusunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşadığını söyledi.
İstihdamın sadece işsizlik rakamı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Karahocagil, "Elbette işsizlik rakamları bölgemizde biraz yüksek görünüyor. 2008 yılında GAP Eylem Planı ilan edildiği zaman bölgede işsizlik neredeyse yüzde 20'lerdeydi. Bu oran 2012'de yüzde 11-12'lere kadar çekildi. O dönemde özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep özelinde işsizlik çok düşük rakamlara indi. Yüzde 7-8'lere indiği zamanlar da oldu ama daha sonra 2012 yılından itibaren Suriye'den göç kaynaklı biraz olumsuzluk yaşandı." diye konuştu.
- "Bölge genç nüfusa sahip"
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in büyük bölümünün bölgedeki illerde yaşadığını ifade eden Karahocagil, göçün sadece olumsuz yanlarının görülmemesi gerektiğini, sığınmacıların iş ve istihdam da sağladığını vurguladı.
Bölgedeki göç kaynaklı sorunların zamanla ortadan kalktığını anlatan Karahocagil, şöyle devam etti:
"Şu anda daha istikrarlı bir konuma geçtik. Bölgedeki işsizlik rakamlarının daha da düşeceğine inanıyorum. Bölgenin genç bir nüfusu var. İnanılmaz bir iş üretiyor, iş gücüne katılım oranları inanılmaz derecede 40'lara yükseldi. Yani daha fazla insan iş hayatına katılmaya başladı. Kadınların iş hayatına katılımı oldukça arttı. Böylece bölgenin iş üretme, istihdam üretme kapasitesi oldukça yüksek. Yoksa hem istihdam oranlarını artırıp hem Suriye'den göç baskısını azaltıp hem de işsizlik rakamlarını dayanılabilir yerlerde tutamazdık. İnanılmaz bir işletme, istihdam sağlama kapasitemizin olduğu görülüyor. "
- "Cazibe Merkezleri Programı istihdamı artıracak"
Karahocagil, bölgede en fazla istihdamın tarım, tarıma dayalı sanayi, mermer ve petrol üretimi alanlarında yaşandığını belirtti.
Organize sanayi bölgelerindeki tesis sayısının her geçen gün artığının altını çizen Karahocagil, şunları kaydetti:
"2012'de ilan edilen Teşvik Yasası ile tesislerin sayısı arttı. Yakında başlayacak Cazibe Merkezleri Programı ile de çok ciddi istihdam artışı sağlayacağız. Bugün Gaziantep'e altıncı organize sanayi bölgesinin kurulması için çalışıyor. Kilis'e inanılmaz büyüklükteki Polateli Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Şanlıurfa üçüncü organize sanayi bölgesi için yoğun çalışıyor. Mardin ve Diyarbakır yine ikinci organize sanayi bölgesi için çalışıyor. Bütün organize sanayi bölgelerinde genişletme çalışmaları devam ediyor. Yani bölgedeki sanayi alt yapısının gelişimini de gözle görüyoruz."
GAP Bölgesinde Yatırımlar İş Gücüne Katılımı Artırıyor
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil: 'Bölgedeki göç kaynaklı sorunlar zamanla ortadan kalktı. Şu anda daha istikrarlı bir konuma geçtik. Bölgedeki işsizlik rakamlarının daha da düşeceğine inanıyorum. Bölgenin genç bir nüfusu var. İnanılmaz bir iş üretiyor, iş gücüne katılım oranları inanılmaz derecede 40'lara yükseldi' '2012'de ilan edilen Teşvik Yasası ile tesislerin sayısı arttı. Yakında başlayacak Cazibe Merkezleri Programı ile de çok ciddi istihdam artışı sağlayacağız'