YASİN DİKME - Türkiye tahıl üretiminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da yağış miktarının geçen yıla göre büyük oranda azalması nedeniyle hububatta ürün kaybının yüzde 70'leri bulacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'de tarım alanı büyüklüğü bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa'da 6 milyon 393 bin dekar alanda mercimek, arpa ve buğday üretimi yapılıyor.
Geçen yıl yağışlar sayesinde hububatta bolluk yaşanan Şanlıurfa'da, bu yıl kuraklık nedeniyle beklenen verim alınamayacak. Yağışların azalması nedeniyle bölgede, hububat veriminde yüzde 70'leri bulan ürün kaybının yaşanacağı öngörülüyor.
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente düşen yağış miktarının geçen yıllara nazaran yüzde 77 azaldığını belirtti.
Geçen yılki yağışlar sayesinde hububatta verimli bir dönemin geride kaldığını anlatan Kaya, ancak bu yıl yağış miktarlarının mevsim ortalamalarının altında kaldığını söyledi.
Yağış azlığının hububat rekoltesine de yansıdığını dile getiren Kaya, şunları kaydetti:
'Hububat yetiştiriciliğinde ürün gelişiminin olduğu kasım, aralık ve şubat aylarında ilimize düşen yağış miktarı uzun yıllar ortalamasına göre yaklaşık yüzde 77 azaldı. 2014-2015 üretim sezonunda 868 bin ton buğday, 335 bin ton arpa, 104 bin ton kırmızı mercimek üretimi gerçekleşti. Yaşanan bu kuraklıkta Şanlıurfa hububat üretiminde yüzde 60-70 ürün kaybı yaşanacağını tahmin ediyoruz.'
Kuraklıktan özellikle sulama alanı az olan Suruç, Ceylanpınar, Viranşehir, Halfeti, Birecik ve Karaköprü'nün etkilendiğini ifade eden Kaya, pamuk üretiminin de bundan nasibini aldığını dile getirdi. Kaya, 'Bunun yanında yağışların yetersiz olması taban suyunu da etkilediğiden pamuk rekoltesinin yüzde 20 düşeceğini tahmin ediyoruz.' dedi.
- 'Çiftçilerimiz mutlaka tespit yapsın'
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen de yaptıkları araştırmalarda bölgede hububat üretiminde büyük oranda azalma görüldüğünü bildirdi.
Bölgede geçen yıla göre hububat üretiminin ciddi oranda düştüğünü belirten Öztürkmen, kuraklık nedeniyle bölge çiftçisinin zarar ettiğini kaydetti.
Kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilere tavsiyelerde bulunan Öztürkmen, şöyle devam etti:
'Çiftçilerimiz ürün kaybında tespitlerini yapsınlar. Kredi faizlerinde bir çalışma yapılacak. Bakanlık belki ikinci bir yardım yapabilir. Tohumluk yardımı olur. Bölge hububat bakımından zengin bir bölge fakat bizler bu yıl bölgede istediğimiz üretimi alamayacağız. Bu yıl çok ekstrem bir yıl oldu. Ekim ayından bu yana geçen yıl 400 metreküp yağış alınmışken bu yıl en son 270 metreküp yağış düştü. Kurak bir dönem yaşadık. Sulu tarım arazilerinde şimdilik bir problem yaşanmadığı gözleniyor. Bu iklim koşullarında çiftçilerimizin kuraklığa dayanıklı ürünler tercih etmesi gerekir.'
- 'Dünyada su potansiyeli giderek azalıyor'
Harran Ovası ve Atatürk Barajı sayesinde sulanan bölgelerde problem yaşanmamasını umduklarını anlatan Öztürkmen, 'Çiftçilerimiz mutlaka kuraklığa dayanıklı ürünler tercih etmelidir. Dünyada su potansiyeli giderek azalıyor. Suyu doğru kullanmak gerekir. İleriki yıllarda suya büyük oranda dünyada ihtiyaç duyulacaktır.' ifadelerini kullandı.
Sulu tarımın yapıldığı bölgelerde çiftçilerin ikinci ürüne yöneldiğine işaret eden Öztürkmen, 'Sulu tarım arazilerinde çiftçilerimize en büyük tavsiyemiz ikinci ürün olarak mısır veya pamuk ekecek olanlar tarlalarındaki anızı yakmasınlar, tarlaya büyük zarar vermesinler. Şu anda teknoloji o kadar gelişmiş ki iyi bir şekilde sürülüp anıza ekim yapan makinelerde verim alınabiliyor. Hata yapılan araştırmada anıza ekim yapılan yerlerde verimin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Anız yakarak hem tarlayı deforme ediyoruz hem de hububat saplarıyla tarlamıza geçecek organik maddeyi yakmış oluyoruz.' diye konuştu.
Çitçi Mahmut Aslan, bu yıl kuraklık nedeniyle çiftçilerin büyük zarar gördüğünü belirterek, 'Bu yıl tarlama arpa ekmiştim. Şimdi hasadına başladım bakıyorum masrafını dahi çıkarmayacak durumda. Gelecek yıl da kuraklık yaşanırsa hepten kötü olacak.' şeklinde konuştu.
Çiftçi Hüseyin Çelikcan ise bu yıl yaklaşık 50 dönümlük tarlasına hububat ektiğini ve verimin çok düşük olduğunu aktardı.
GAP Çiftçisine Kuraklık Darbesi
Türkiye'de tahıl üretiminde 3. sırada yer alan Şanlıurfa'da yağış miktarının geçen yıla göre ciddi oranda düşmesi nedeniyle hububatta ürün kaybının yüzde 70'leri bulması bekleniyor Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Kaya: 'Bu yıl yağışlar yüzde 77 azaldı. Yaşanan bu kuraklık nedeniyle Şanlıurfa hububat üretiminde yüzde 6070 ürün kaybı yaşanacağını tahmin ediyoruz' Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öztürkmen: 'Bölge hububat bakımından zengin bir bölge fakat bizler bu yıl istediğimiz üretimi alamayacağız'