Karahocagil, Şanlıurfa'da bir otelde gerçekleştirilen "GAP, Çözüm Süreci ve Medya" Paneli'nde bölgede enerji, sulama ve turizm yatırımlarının sürdüğünü belirtti.
GAP kapsamında geçmiş dönemlerde daha çok alt yapı yatırımlarının ön plana çıktığını dile getiren Karahocagil, bölgenin kalkınmasına yönelik desteğin artarak süreceğini ifade etti.
Karahocagil, hızlı kalkınmanın uluslararası güçleri rahatsız ettiğini ancak Türkiye'nin daha akılcı politikalarla bölgede refah ve gelir seviyesinin gelişmesi için ısrarla çalışacağını vurguladı.
Çözüm Süreci sayesinde bölgedeki yatırımın arttığına dikkati çeken Karahocagil, şöyle devam etti:
"Bugün bölgenin en büyük sorunlardan birisi özel sektör yatırımlarıdır, şu anda iyi ama daha fazla olması lazım. Şanlıurfa'da, Gaziantep'te ve Mardin'de ciddi bir özel sektör yatırımı var ancak bu bölgenin potansiyeline göre oldukça düşük. Düşük olmasının sebebi de bölgedeki ulaşım, bölgeye bakış açısı, bölgedeki yatırımcının kendisini rahat hissetmemesi. Çözüm Süreci bu sebepleri değiştirecek ve özel sektörün bölgeye daha fazla gelmesini ve yatırım yapmasını sağlayacak. Çözüm Süreci'nin diğer bir etkisi de kamu yatırımlarının daha iyi yapılmasıdır. Çözüm Süreci'nin bölgeye iki belirgin etkisi var. Birincisi kamu yatırımlarının daha iyi yapılması, ikincisi ise özel sektörün bölgeye daha fazla yatırım yapmasıdır. Bir diğer faktör de turizmde sağlayacağı katma değerdir. Şu an bölgenin turizm potansiyeli de yeterince kullanılamıyor."
- "Sanıldığı kadar kolay değil"
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Mazhar Bağlı da Türkiye'nin çözüm süreciyle önemli bir adım attığını dile getirdi.
Dünyada birçok ülkenin tek etnik kökende olan insanlarla kurulduğunu aktaran Bağlı, Türkiye'nin ise Türk, Kürt ve Arap gibi farklı etnik kökenden olan insanlarla kurulduğuna dikkati çekti.
Bağlı, Çözüm Süreci'yle farklı etnik köken ve dini inanca sahip insanların ideolojisini özgür bir biçimde ifade edebileceği ortamın oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.
Sürecin zor olduğunu anlatan Bağlı, "Tabii ki bugüne kadar yapılan hatalar nedeniyle bunu sağlamak sanıldığı kadar kolay değil. Biz Çözüm Süreci'yle doğudaki insanları tatmin etmek batıdaki insanları ise ikna etmek zorundayız. Bu meselenin içerisine kan girmiş, duygusal bir konudur bu nedenle çok ciddi bir duyarlılıkla çözülebilir" dedi.
TRT Kürdi Yayın Koordinatörü Mustafa Ekici ise Suriye ve Irak'taki Kürtler ile Türkiye'deki Kürtler arasında akrabalık bağlarının bulunduğunu belirterek, özellikle bölge ülkelerin halkına Kürt kanalı ile ulaşmaya çalıştıklarını anlattı.
Ekici, dünyada yıllardır 130 civarında basın kuruluşunun Kürtçe yayın yaptığını Türkiye'de ise yaklaşık 30 Kürtçe yayın yapan kuruluş olduğunu söyledi.
Medya sektörünün Kürtçe alanında daha fazla çalışma yapması gerektiğini kaydeden Ekici, ülkedeki sektör temsilcilerinden bu alanda destek beklediklerini sözlerine ekledi.
'GAP, Çözüm Süreci Ve Medya'Paneli
GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, Çözüm Süreci'yle bölgeye daha fazla yatırım yapıldığını söyledi.