HALİL FİDAN - Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, tarımın tarihsel gelişiminin gelecek nesillere aktarılması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi için tarım müzesi kuruluyor.
Atatürk Barajı ve hükümetin yatırımları sayesinde her alanda gelişip büyüyen ve "GAP'ın başkenti" olarak anılan kentte, tarım sektörü de son yıllarda büyük bir ivme yakaladı.
Pamuk, buğday, arpa, mercimek, mısır, fıstık, domates ve biber başta olmak üzere birçok ürünün yetiştiği Şanlıurfa'da, halkın büyük bölümü de geçimini zirai faaliyetlerden sağlıyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de restorasyonunu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirdiği, Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserinde de bahsettiği Çarmelik Kervansarayı'nı, tarım aletlerinin sergilendiği müzeye dönüştürmek için kolları sıvadı.
Bozova ilçesine bağlı Büyük Han Mahallesi'nde bulunan ve kitabesi olmadığı için yapım tarihi kesin bilinmeyen kervansarayın, müzeye dönüştükten sonra bölge turizmine hareketlilik getirmesi bekleniyor.
Bu kapsamda eylül ayından önce açılması beklenen müze için hummalı bir çalışma gerçekleştiren ekipler, köy köy dolaşarak eski ve kullanılmayan tarım aletlerini müzede sergilemek için topluyor.
Söz konusu malzemeler onarıldıktan sonra sahiplerinin ismiyle müzedeki yerlerini alacak. Müzede tarımın tarihsel gelişiminin en güzel şekilde aktarılması amaçlanıyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdülkadir Acar, AA muhabirine, amaçlarının, muhteşem yapısıyla dikkati çeken Çarmelik Kervansarayı'nın bilinirliğini artırmak olduğunu belirtti.
Şanlıurfa'nın kültür, medeniyet ve tarım şehri olduğunu vurgulayan Acar, "Aynı zamanda GAP'ın başkenti konumunda. Tarımın tarihte burada başladığı rivayet edilen bir yer. Bu manada tarımın geçmişten günümüze hangi safhalardan geçtiğiyle ilgili gelecek nesle bir şeyler aktarmamız lazım. Bunun için bu tarihi mekanı müzeye dönüştürmeye karar verdik." dedi.
- "Köy köy gezip eski tarım aletlerini topluyoruz"
Abdülkadir Acar, Çarmelik Kervansarayı ile yanında bulunan Çarmelik Camisi'nin restorasyonunun titizlikle yapıldığına dikkati çekerek, kentin tarihi ve kültürel değerlerine büyük önem verdiklerini anlattı.
Tarım müzesinin hem turizme hem de tarımın gelişimine katkı sunacağına inandığını vurgulayan Acar, şunları kaydetti:
"Bölgemizdeki çiftçilere eğitim vermek adına tarımın merkezi olan bir şehirde tarım müzesinin olması çok önemli. Arkadaşlarımız köy köy gezip çiftçilerimizin elinde tarımla ilgili geçmişten günümüze hangi malzemeler varsa müzeye kazandırmak için çalışıyor. Bu tarım aletlerini onardıktan sonra müzede sergileyip, bağışçılarımızın isimlerini ölümsüzleştiriyoruz. Tarımın bütün safhalarını teknolojisiyle birlikte orada yaşatmak istiyoruz. İnşallah güzel bir mekanı vatandaşlarımıza kazandırırız. Eylül ayına kalmadan müzenin açılışını yapmayı hedefliyoruz. Tarımla alakalı tüm aletleri burada sergilemeyi düşünüyoruz. Nereden nereye geldiğimizi bilelim istiyoruz. Bunu bildiğimiz takdirde geleceğe daha güçlü bakmış oluruz."
Acar, müzenin hem vatandaşların hem de turistlerin ilgisini çekeceğine inandıklarını dile getirerek, "Bu müzede iki önemli özne bir araya gelecek. Birisi tarihi yapısı ve mimarisiyle dikkati çeken Çarmelik Kervansarayı diğer yandan da bunun tarımla buluşması. Bu, insanların ilgisini çekecektir." şeklinde konuştu.
Büyük Han Mahallesi sakinlerinden Salih Çiçek ise kervansarayın restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür ederek, söz konusu mekanın müzeye dönüşmesinin bölgedeki turizm hareketliliğini artıracağını aktardı.
'GAP'ın Başkenti'ne Tarihle İç İçe Tarım Müzesi
GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesince restore edilen Bozova ilçesindeki tarihi Çarmelik Kervansarayı, tarım müzesine dönüştürülüyor Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdülkadir Acar: 'Tarımın geçmişten günümüze hangi safhalardan geçtiğiyle ilgili gelecek nesle bir şeyler aktarmamız lazım. Bunun için bu tarihi mekanı müzeye dönüştürmeye karar verdik'