Gaptaem’ten İraklı Mühendislere Tarımsal Eğitim
Merkezi Ürdün’de bulunan ICARDA kuruluşu ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği “Buğday bitkisi gelişimi” eğitim semineri sona erdi.
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Mühendisleri tarafından, GAPTAEM’de verilen eğitimde teorik bilgilendirmenin yanı sıra bol bol uygulamalı çalışmalarda yapıldı.
ICARDA’dan 2 eğitmenin de bulunduğu çalışmada, eğitim dili olarak İngilizce, Arapça ve Kürtçe kullanıldı. Seminer sırasında katılımcılara Enstitünün center pivot modern sulama sistemi, buğday mısır arpa denemeleri, anıza ekim makinesi ve yöntemleri, kompost üretim ünitesi, akıllı sulama teknolojileri ve mobil güneş pili hakkında da bilgiler verildi.
ICARDA eğitmenlerinden Dr. David Earle Feindel ve katılımcılardan Bakhyar Abdullah Hama Saeed ile Solav Sulaiman Oghz eğitim sonrası duygularını 3 dilde ifade etti.
Türkiye’nin, komşu ülkeye modern teknolojileri öğretme konusunda oldukça uygun olduğunu ifade eden Dr. David Earle Feindel, ‘‘ Ben bitki yetiştirme uzmanı (agronomist) olarak ICARDA’da çalışıyorum. Şu anda ıraktan gelen tarımsal yayım elemanlarını buğday agronomisi ve muhafazalı tarım konularında eğitmek üzere Türkiye’ye getirmiş bulunmaktayız. Bu eğitimi GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa gerçekleştiriyoruz. Bu proje JICA (Uluslararası Japon İşbirliği Ajansı) tarafından desteklenmektedir. Burada buğday temelle farklı ekim yöntemleri muhafazalı tarımda yeni tekniklere uygun mibzer azaltılmış toprak işleme, bitki rotasyonu gibi konularda eğitimler verilmiştir. Buradaki amaç toprakta bitki artıkları bırakarak toprağın korunması ve sıkışmasının önlenmesidir. Burada Türkiye’nin, komşu ülkeye modern teknolojileri öğretme konusunda oldukça uygun olduğunu gördük.’’dedi
Katılımcılardan Solav Sulaiman Oghz, ‘‘JICA tarafından buğday geliştirme projesi kapsamında Türkiye’de beş günlük egitim programı uygulanmıştır. Bu kapsamda alacağımız eğitimlerin çıktılarını Irak’da uygulamaya almayı hedefliyoruz.’’diye konuştu.