Gauck’tan Müslüman ve Gayrimüslimlere Diyalog Çağrısı

Gençlik İslam Konferansı üyesi 40 genci Bellevue sarayında kabul eden almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Müslümanlar ile gayrimüslimleri açık ve önyargısız diyaloga davet etti.

Konuşmasında Gauck, “Müslümanlar inançları ve kültürleri ile bugün ve gelecekte de ülkemizin bir parçasıdır.” ifadelerini kullandı. Daha sonra gençlerle bir araya gelen siyasilerden Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Kuzey Ren Vestfalya Başkanı Armin Laschet, “İslam’ın ne olduğunu devlet değil İslam’ın kendisi belirler.” diye konuştu.

Konuşmasında Almanya’nın “gayet tabii” farklı inançlara mensup insanların vatanı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gauck, Almanya’da yaşayan dört milyon Müslümanın ülkede üçüncü büyük dini grubu oluşturduğunu hatırlattı. Gauck, “Müslümanlar inançları ve kültürleri ile bugün ve hatta gelecekte de ülkemizin bir parçasıdır.” ifadelerini kullandı. Gauck, Almanya’da farklı din ve kültürel kökenlere sahip insanların bir arada yaşadığını ve bunun toplumu değiştirdiğinin altını çizdi. Almanya’nın farklı inançtan insanların vatanı olduğunu dile getiren Gauck, “Biliyorum sizlerden çoğunuz bu zamana kadar ülkemiz ve uyum için katkıda bulundunuz. Genç İslam Konferansı olarak da burada yaşayan farklı insanların ‘bizim ülkemiz’ diyebilmesi için daha çok şeyler yapacağınızdan eminim.” dedi.

Cumhurbaşkanı, toplumda var olan çok kültürlüğün sunduğu fırsatların yanı sıra getirdiği zorlukların da açık bir şekilde konuşulması gerektiğini ve bu kapsamda toplumda yerleşik önyargılara karşı mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. ALMANYA’NIN GÖÇ ÜLKESİ OLMASI TEHDİT OLARAK ALGILANIYORGençlik İslam Konferansı üyeleri adına konuşan üniversite öğrencisi Tutku Güleryüz ise Almanya’nın bir göç ülkesi olması gerçeğinin bazıları tarafından tehdit olarak algılandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz gittikçe değişiyor. Göçmen, Müslüman, inançlı veya inançsız olsak da olmasak da buraya Cumhurbaşkanı Gauck’un misafiri olarak katılan bizler de bu ülkenin bir parçasıyız. Gençlik İslam Konferansı bizler, şu an Almanya’nın olduğu gibi çok yönlü, normal, eleştirici, bazen şüpheci, hareketli ve meraklıyız.” Siyasilere de seslenen Güleryüz, özellikle son zamanlarda İslam, Müslümanlar ve Almanya kelimelerinin doğallıkla yan yana gelmesinin tedirginlik meydana getirdiğini kaydetti.

DEVLET, DİNİN İÇERİĞİNİ BELİRLEYEMEZGenç üyeler daha sonra federal milletvekilleriyle tartışma imkânı buldu. Kuzey Ren Vestfalya CDU Başkanı Armin Laschet ise geçtiğimiz İslam Konferansını eleştirerek devletin dini içeriği belirleyemeyeceğini söyledi.

Laschet, “İslam’ın ne olduğunu devlet değil İslam’ın kendisi belirler.” dedi.

Almanya’nın dine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Devlet kademelerinde çalışan Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlara ihtiyacımız var.” diye konuştu.

MÜSLÜMANLAR KİMİNLE TEMSİL EDİLECEĞİNİ KENDİLERİ TESPİT ETMELİYeşiller Partisi Federal Milletvekili Volker Beck, Alman İslam Konferansı'nda (DİK) dinlerin eşitliği konusunun ele alınması gerektiğini belirterek, geçtiğimiz Alman İslam Konferansı'ndaki güvenlik konularını eleştirdi.

DİK’te sadece bir muhatabın olması gerekmediğine vurgu yapan Volker Beck, “Müslümanlar bir tek İslam’ı temsil eden yoksa farklı mezhepleri temsil eden bir İslam mı istiyorlar, buna kendileri karar vermeliler.” dedi.

Hür Demokrat Partili siyasi Serkan Tören de İçişleri Bakanlığının geçtiğimiz yıl düzenlediği afiş kampanyasını eleştirerek, bunun iletişim hatası olduğuna dikkat çekti. Bugün devam edecek Gençlik İslam Konferansı'na Müslüman örgütlerin temsilcileri katılacak. Daha sonra gençler buradan çıkacak sonucu Alman İslam Konferansı’na iletecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile